Semberija
0

Nivo Save za 24 sata porastao 84 centimetra

SRNA
Sava (Foto: Arhiv)
Sava (Foto: Arhiv)
Nivo rijeke Save u Semberiji je za samo 24 sata porastao 84 centimetra i sada iznosi 658 čime je prešao kvotu od 650 centimetara kada se uvode redovne mjere odbrane od poplava - rekao je Srni Drago Ristić, šef Odsjeka civilne zaštite opštine Bijeljina.

"Na snagu su, na rijeci Savi, danas stupile ove mjere i redovno pratimo dalji razvoj situacije", rekao je Ristić.

On je istakao da je važno da su velike pritoke Save - Sana, Una, Vrbas u opadanju, te da ne bi trebalo da dođe do nekih naglih promjena na rijeci Savi,  koje bi bile uslovljene naglim otopljavanjem.

"Drina trenutno opada i 54 centimetra je niža od juče. Iz kompletno poplavljenog vikend naselja Amajlije voda se gotovo sasvim povukla", rekao je Ristić.

On je objasnio da, ukoliko ne dođe do obilnijih padavina, ne bi trebalo očekivati novi, značajniji porast nivoa ove rijeke u Semberiji.  Posljednji protok zabilježen u 8.00 sati iznosio je 1.200 metara kubnih u sekundi. 

Manje rječice su u opadanju i za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja.

Vodoprivredno preduzeće Semberija angažovano je na svim radovima u redovnoj odbrani od poplava, a jedinice Civilne zaštite neprestano prate stanje na terenu i spremne su da, svim svojim raspoloživim sredvima, reaguju u slučaju potrebe.