Komemoracija u RTV domu
0

FOTO / Nisvet Džanko je bio drag gost u cijeloj BiH

Piše: N. J.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rodbina, prijatelji i kolege oprostili su se danas na komemoraciji u RTV domu u Sarajevu od velikog čovjeka, novinara Nisveta Džanke.

Komemoraciji je prisustvovao veliki broj novinara iz raznih medijskih kuća, koji su poštovali rad i djelo Nisveta Džanke. Direktor RTV FBiH Džemal Šabić je istakao kako je ova kuća imala sreću da je Džanko pronađe 1998. godine, a potom je obogati svojim radom i svojim pričama, koje su ostale iza njega.

Novinar Mirza Huskić je podsjetio kako su se kolege vrlo rado solidarisale kada je trebalo prikupljati novac za Džankino liječenje.

"Nažalost, bitku za život Džanko nije dobio, ali iz naših sjećana nikada neće izaći njegove riječi, osmijeh i lice", kazao je Huskić.

I drugi Džankini prijatelji i kolege vrlo su emotivno i dirljivo govorili o svom prijatelju koji ih je napustio. Milenko Srdić iz Kaknja, koji se sa Džankom upoznao prilikom snimanja emisije Pozitivna geografija, je istakao: "Ko će sad mjestima u BiH objasniti gdje je nestala karirana košulja? Otišao je naš Džanko, ali će njegova duša biti s nama na okupljanjima širom BiH, u Tuzli, Zenici, Vitezu, Han-Pijesku, Čevljanovićima...", kazao je Srdić.

Novinarka Nađa Ridžić je na kraju istakla kako je 4. maja uručila Džanki nagradu za najboljeg novinara u 2011. godini. "U vremenu u kojem se sve obrušavalo, Džanko je, ne samo na svojoj košulji, slagao kockice BiH. I dok su drugi novinari imali problema da odu u neka mjesta u BiH, Džanko takvih problema nije imao, on je mogao svugdje. A to je zato što je bio veliki", kazala je Ridžić.

Prisutni su se na kraju upisali u Knjigu sjećanja, uputivši tako posljednje riječi velikom čovjeku. Dženaza Nisvetu Džanki bit će klanjana u subotu u 15 sati na mezarju u Buća Potoku.