Nedostaje sedam potpisa
106

Ništa od smjene Vlade Tuzlanskog kantona, inicijativa DF-a nema podršku

Piše: A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona neće raspravljati o mogućoj smjeni Vlade TK na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem, jer inicijativa Demokratske fronte (DF) nije dobila dovoljnu podršku članova političkih stranaka koji sjede u skupštinskim klupama, potvrđeno je za Klix.ba.

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić prošle sedmice pokrenuo je inicijativu za sazivanje vanredne sjednice ovog zakonodavnog tijela, na kojoj bi se razmatrala smjena Kantonalne vlade koju vode Pokret demokratske akcije (PDA) i Savez za bolju budućnost (SBB).

Kao razlog za pokretanje inicijative Mešalić je naveo kršenje moratorija na zapošljavanje i imenovanje u javne ustanove, odnosno preduzeća u TK, a koji je 21. decembra prošle godine donijela Skupština TK.

Da bi se mogla sazvati vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela, Mešalićeva inicijativa morala je prikupiti 12 potpisa političkih stranaka koje participiraju u Kantonalnoj skupštini. Međutim, svoje potpise je stavilo pet zastupnika i to tri iz DF-a i dva iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

"Očigledno da ne postoji stav, niti volja političkih partija da podrže inicijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine TK te smjene Vlade TK. Previše je kalkulacija i interesnih grupa, sve je manje politike, a sve više interesa. Izgleda da niko iskreno neće, niti ima hrabrosti i želje za promjenama. Sve se zasniva na kupovinama, trgovinama i politici nezamjeranja političkim moćnicima. Nažalost, na kraju žestoku cijenu plaćaju građani TK i država BiH. Mislim da ideologije više nema, čast izuzecima, da političke stranke nemaju politiku, već da njima upravljaju interesne grupe tajkuna. Imam osjećaj da pojedinci ili grupice koji žele promjene ostaju sami, jer se vrlo teško mogu oduprijeti duboko korumpiranim pojedincima sistema", rekao je Mešalić za Klix.ba.

Inače, Vladu TK koja je trenutno u tehničkom mandatu vode PDA i SBB. Premijerska pozicija je kod PDA jer prvi čovjek kantona Jakub Suljkanović dolazi iz ove političke stranke.