Nama je dobro?
64

Ništa od protesta: Umjesto radničkog bunta sindikati 1. maja organizuju podjelu letaka

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez samostalnih sindikata na Praznik rada, 1. maja neće održati proteste. Iako je Predsjedništvo Saveza ponudilo proteste kao jednu od opcija, većina sindikata pod njihovim okriljem umjesto bunta odlučila se za opciju dijeljenja letaka i anketiranja radne snage o njihovom radnopravnom statusu.

Kako nam je rekao Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, nekoliko sindikata, među kojima je su sindikati hemije nemetala, šumarstva i organa uprave, odbilo je učestvovati u protestnom okupljanju.

"Imajući u vidu da imamo značajan utjecaj izvršne vlasti u FBiH na stanje u SSS BiH u cilju očuvanja jedinstva tog saveza odlučili smo da ne organizujemo protestna okupljanja nego da se, shodno izjašnjenju tih granskih sindikata, ove godine organizira druga aktivnost. Sindikat metalaca, tekstila, telekoma i obrazovanja bio apriori za održavanje protesta na Prvi maj s iskazivanjem zahtjeva o pitanju općeg kolektivnog ugovora i pitanju najniže cijene rada jer SSS BiH ostaje pri stavu da je neophodno povećati najnižu cijenu rada sa 406 KM na 623 KM, kada govorimo o najnižoj plati. Na tome ćemo ustrajati", rekao je Šatorović.

Istakao je kako se nada da je ovo posljednji prvi maj koji neće biti obilježen kao do sada, protestnim okupljanjem, kako se to organizuje u zemljama Evrope i svijeta. Također, rekao je i to kako sada postoje mnogo bitnije stvari od izbora novog rukovodstva, a to su upravo kolektivni ugovor i povećanje cijene rada.

"To su stvari kojima se sindikati trebaju baviti. Ukoliko će prvi čovjek sindikata to donijeti onda bi se taj izbor riješio danas. Bitno je da se rješavaju pitanja problema radnika, a ne kadrovska pitanja. Mi u ovom trenutku moramo voditi računa da se što prije održi sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća koja nije održana već šest mjeseci, moramo voditi računa da vrlo jasno iskažemo zahtjeve i obrazložimo i ubijedimo Vladu i poslodavce da prihvate ovo povećanje najniže cijene rada, te na taj način budemo dio bloka koji radi u interesu BiH, interesu ostanka mladih u BiH koji će raditi za dostojanstvenu platu", rekao je Šatorović.

Podsjetimo, Sindikat osnovnog obrazovanja KS održat će protestni skup 8. maja, a podršku će im pružiti i Sindikat radnika u zdravstvu KS.