Nacionalana biblioteka BiH
0

"Nismo prepreka obnovi Vijećnice i svoja prava ćemo tražiti sudskim putem"

FENA
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) tvrdi da je, u skladu s važećim zakonom i validnim Z-K dokumentom, jedini legitimni nositelj prava korištenja objekta Vijećnica i da taj status mogu promijeniti samo i isključivo Parlament BiH i Vijeće ministara BiH.

Nažalost, NUBBiH je prisiljen zatražiti zaštitu svojih pravnih interesa sudskim putem, a priča o Vijećnici - NUBBiH-u svoj epilog će dobiti po okončanju pokrenutog sudskog postupka, navedeno je u saopćenju Službe za informiranje NUBBiH-a u povodu medijskih istupa gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena i federalnog ministra kulture i sporta Gavrila Grahovca u vezi s nastavkom rekonstrukcije Vijećnice u Sarajevu.

Te istupe Behmena i Grahovca nazivaju u NUBBiH-u bezočnim dezavuiranjem bh. javnosti i teškom provokacijom.

Svoj stav NUBBiH obrazlažem podsjećanjem na to da je Uprava Grada Sarajeva, grubo kršeći važeće zakone, bez pravomoćne građevinske dozvole uvela izvođače radova u objekt Vijećnica krajem 2009. godine, a da je, nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje FBiH odbilo zahtjev Uprave Grada Sarajeva za izdavanje građevinske dozvole, "ministar Grahovac pokrenuo inicijativu za donošenje izmjena u Zakonu o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kako bi bili legalizirani svi dosadašnji nezakoniti postupci Gradske uprave".

Rukovodstvo NUB-a smatra da dvojac "bivši predsjednik i potpredsjednik Vlade FBiH, Alija Behmen i Gavrilo Grahovac", dozvoljava sebi krajnji cinizam i drskost da pred očima javnosti posjeti gradilište Vijećnice i izvijesti o "nesporazumima s Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH".

  • Gospodin ministar, iako nema mandat da o tome odlučuje, smatra sebe pozvanim da komentira ko će koristiti objekt Vijećnice nakon rekonstrukcije. Sve upućuje na nastavak destrukcije Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, započete 25. augusta 1992. godine, smatraju u NUBBiH-u.

Iz ove institucije ističu "činjenicu" da Behmen i Uprava Grada Sarajeva, a moguće i Grahovac, neprikosnoveno raspolažu i upravljaju milionskim donatorskim sredstvima namijenjenim za obnovu zgrade Vijećnice - Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, pa smatraju upitnim "da li je upravo to motiv za ovakvo postupanje ili spomenuti dvojac na ovaj način pokušava prikupiti političke poene u predizbornoj kampanji".

NUBBiH i dalje insistira na namjenskom utrošku donatorskih sredstava te naglašava da ova institucija nikada nije predstavljala prepreku za obnovu Vijećnice "kao što dvojac Behmen - Grahovac stalno imputira".