Konačno
0

FOTO / Počinje obnova sarajevske Vijećnice

Piše: A. Karadža
Prema riječima Alije Behmena, gradonačelnika Sarajeva, uskoro će početi radovi na obnovi sarajevske Vijećnice, koju su agresori na Bosnu i Hercegovinu zapalili 1992. godine.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na licu mjesta zatekli smo radnike GP "Bosna", koji rade pripremne radove pred početak obnove unutrašnjosti gradske Vijećnice.

Kako je Behmen rekao za Sarajevo-x.com, u unutrašnjosti će se obnoviti zaštitna kupola, koja je bila improvizirana, a na današnjem sastanku sa čelnicima GP "Bosna" dogovoreno je 15 stavki koje je neophodno uraditi prije padavina, kako bi se zaštitila unutrašnjost građevine.

"Ukupni troškovi obnove unutrašnjeg dijela Vijećnice iznose četiri miliona maraka. Za početne radove zatvorena je finansijska konstrukcija, a bit će potrebno iz budžeta za narednu godinu izdvojiti još oko 600.000 KM", rekao je Behmen za naš portal.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon toga će uslijediti obnova vanjskog dijela Vijećnice. Sredstva za obnovu eksterijera u iznosu od 7,5 miliona KM izdvojila je Evropska komisija, koja će raspisati tender za izvođača radova i vršiti nadzor nad obnovom.

Kako je Behmen rekao, veliki problem predstavljalo je dobijanje građevinske dozvole, koja je konačno odobrena, pa radovi mogu početi.

Gradonačelnik je istakao da će se voditi računa o najsitnijim detaljima, a kvalitet radova nadzirat će stručnjaci iz Federalnog ministarstva kulture i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

U pres-službi Gradske uprave potvrdili su nam da će Vijećnici biti vraćena prvobitna funkcija i da tamo neće sjediti nikakvi činovnici, već će postojati samo jedna svečana sala u kojoj će se održavati reprezentativni skupovi i sastanci.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com