Biljana Plavšić tvrdi
0

"Nisam znala za ubistva"

SRNA
Foto: Fotoservis.info
Foto: Fotoservis.info
Nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić izjavila je da je tek u zatvoru u Hagu saznala za zločine koje je počinila srpska strana i da je shvatila da je odgovorna i za to za što nije znala.

"Nisam znala za ubistva i kriva sam što sam zauzimala takvu poziciju, a nisam znala šta se dešava. Prema tome, potpuno se slažem sa sudom kad kaže: Znali ste, ili ste morali da znate, pa šta ste učinili. Nisam znala, ali sam morala da znam. Bila sam neodgovorna prema samoj sebi", rekla je Plavšićeva za beogradsku "Politiku".

Ona je rekla kako ostaje pri tvrdnji da je na poziciji člana predsjedništva RS-a bila zadužena za humanitarne poslove, da nije dobijala službene informacije niti znala šta se dešava na terenu i naglasila da su zločini srpske strane, o kojima je čitala u Haškoj optužnici, za nju predstavljali tragično otkriće.

Plavšićeva je navela da je očekivala da će i ostali optuženi na nekada najvišim funkcijama preuzeti odgovornost na sebe i tako skinuti krivicu za zločine sa srpskog naroda.

"Mislila sam da će i drugi kao ja izaći i stati na crtu. Da će da kažu ono što sam ja rekla, da srpski narod nije kriv za zlodjela. Ja preuzimam odgovornost na sebe. Mislila sam ako ja to uradim, pa gdje su ti muški onoliki, po dva metra, pa da stanu uz mene i završimo to onako kako se Nirnberški proces završio za nekoliko mjeseci. Očekivala sam da ću svojim postupkom izazvati one ključne ljude koji su bili iznad mene. Da dođu tamo i da kažu: Dosta sa sankcijama, dosta sa optuživanjem srpskog naroda, krivica je individualna. Ali vidjela sam nema govora, svi su se ko miševi, onolike ljudine, u rupe sakrili", ocijenila je Plavšićeva.

Ona je objasnila da je njenom priznanju krivice na neki način podstakao i razgovor sa patrijarhom Pavlom dva dana uoči povratka sa provizorne slobode u Hag.

"Ja mu kažem: Nije meni teško reći istinu, ali pred kim ja to govorim? Jesu li ti ljudi zaslužili tu istinu?. On mi kaže: I u toj sudnici je Bog. Za mene je taj problem bio riješen", rekla je Plavšićeva.

Nekadašnja predsjednica RS-a istakla je kako se ne bi protivila ni smrtnoj kazni, da je Haški tribunal prikupio i predočio na podjednak način dokaze i o zločinima nad srpskim narodom.

"Kada bi bile takve iste kutije dokumenata o onome šta su drugi narodi Srbima radili, pa da postoji smrtna kazna, ja bih rađe otišla pod tu kaznu. Jer tada bi se moglo i govoriti o pomirenju i pravdi. Ovako u Haškom tribunalu ima pravne procedure na pretek, ali pravde nema", rekla je Plavšićeva.

Ona je istakla da nema ništa protiv istine i pomirenja, ali da su ti ciljevi Haškog tribunala danas zaboravljeni.

"Iza 1941. godine često sam pomišljala da bi neki sud, na kome bi se zločini raščlanili i objelodanili, zaustavio takav slijed istorije. Ali, tada je takva mogućnost bivala odbacivana. Tada je bilo bratstvo i jedinstvo. Ne smiješ da kažeš da ti je onaj ustaša ubio toliko članova porodice…", rekla je Plavšićeva.