Prvi intervju Karadžića
0

"Nisam izdan, ali Srbija i RS nisu dobile ništa za moje hapšenje"

Sarajevo-x.com
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić svoj prvi intervju iz pritvora u Haagu dao je TV-kanalu Rusija još u aprilu ove godine, no Haški tribunal je nakon višemjesečnih pregovora tek danas odobrio objavljivanje intervjua. U razgovoru bivši predsjednik Republike Srpske i haški optuženik govori o sporazumu sa Richardom Holbrookeom, ali i o tome kako ne osjeća da ga je izdala Srbija, iako su ga srpske vlasti odale. Dijelovi intervjua preuzeti su s internetske stranice Standard.rs, a prenosi ih srbijanski "Press".

Na samom početku razgovora Karadžić je ispričao kako su bila narušena njegova ljudska prava tokom hapšenja.

"Držali su me tri dana, a da nisam znao ko su moji zarobljivači. Mislio sam da su možda lovci na glave koji pokušavaju da dobiju nagradu od pet miliona američkih dolara. Zamolio sam ih da pošalju poruku da ljudi znaju da sam dobro, ali su oni to odbili. Tokom tog perioda nije mi bio dozvoljen kontakt ni s kim. Tek su me četvrti dan izveli pred sudiju u Beograd", požalio se Karadžić.

Haški optuženik je istakao i to kako Richard Holbrooke nikada nije želio da poštuje sporazum koji su njih dvojica sklopila, te tvrdi kako je sporazum "bio u čast, uprkos bučnom negodovanju".

"Ili Holbrooke nikada nije namjeravao da poštuje sporazum, jedino da ostvari kratkoročnu pobjedu zbacivši me s položaja, ili nije imao snage da vidi da je sporazum bio u čast, uprkos bučnom negodovanju, mog procesuiranja od drugih aktera", kazao je Karadžić dodavši da je taj sporazum zaista postojao.

Na pitanje "da li se osjeća izdanim od zemlje za koju se borio, jer su ga upravo srpske vlasti otkrile", Karadžić je kazao kako se ne osjeća izdanim jer Srbija mu nikada nije obećavala da neće biti uhapšen.

"Ne osjećam se izdanim. Ne znam sa kojim stvarima su se morali suočiti jer ja nisam na njihovom mjestu. Ukoliko je država imala validan razlog i ukoliko je moje hapšenje pomoglo Srbiji i Republici Srpskoj, ja neću zamjeriti. Bojim se da nisu ništa dobili za mene, tako da mi se čini da sam bio protraćen sa stanovišta interesa Srbije. U svakom slučaju, nisam protiv toga da se suočim sa svojom sudbinom, sve je to borba za moj narod", kazao je Karadžić.

On je također istakao i to kako ne vjeruje da je Srbija zauvijek izgubila Kosovo. Te kazao: Jevreji su se vratili u Jerusalem nakon što su se molili dvije hiljade godina. A Kosovo je srpski Jeruzalem.

Radovan Karadžić je na samom kraju razgovora istakao kako se Srbija odmah trebala pridružiti Evropi, ali se nikako ne smije pridružiti NATO-u.

"NATO je kao stara alatka, koju je teže čuvati nego što je vrijedna održavanja. NATO koristi Rusiju da plaši Evropu i uzima evropski novac", dodao je optuženi za ratne zločine, dodavši da bi bilo bolje da se cijeli svijet pridruži NATO-u pa da to bude vojska Ujedinjenih nacija.