{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšićevo pismo Radončiću: Paljenja, privatizacije, zakoni, ko je za, a ko protiv

11.2.2014. u 11:42
453
436
Nikšićevo pismo Radončiću: Paljenja, privatizacije, zakoni, ko je za, a ko protiv
453
Nikšićevo pismo Radončiću: Paljenja, privatizacije, zakoni, ko je za, a ko protiv
Nermin Nikšić
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić uputio je danas otvoreno pismo ministru sigirnosti BiH i predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću, u kojem je naveo podužu listu onoga što smatra da Radončiću ne ide na čast.
U pismu se navodi kako je Radončić mirno gledao dok je gorjela zgrada Predsjedništva BiH, kao i zgrade vlada u drugim gradovima, a da ništa nije poduzeo da to spriječi.

"Tvrdnje ministra kako Ministarstvo sigurnosti nema nadležnosti u momentu kada se pali zgrada Predsjedništva, zgrada vlade KS...., te niz drugih javnih i privatnih objekata, kada je ugrožen život stotina pripadnika policijskih snaga, hiljada građana, ljudski su nedostojanstvene i bezobrazne, a politički neodgovorne i nedržavničke. Podsjećam ministra Radončića da je Ministarstvo sigurnosti, prema članu 14. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH nadležno i za "Organizaciju i usaglašavanje aktivnosti entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i Brčko Distrikta BiH u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu Bosne i Hercegovine'. Ministre sigurnosti, zašto onda niste organizovali i rukovodili koordinacijom rada ministarstava unutrašnjih poslova i agencija za provođenje zakona na zaštiti institucija Bosne i Hercegovine jer su ova nedjela prema stavu Tužilaštva BiH okvalifikovana kao krivično djelo terorizma izvršeno napadom na te institucije (Predsjedništvo BiH, Ustavni sud BiH i Arhiv BiH) S toga, ili radite svoj posao ili dajte ostavku", navodi Nikšić u ovom saopćenju.

Federalni premijer predsjedniku SBB-a spočitava da je upravo ta stranka protiv izmijena Ustava FBiH koje bi omogućile procesuiranje kriminala u ratnoj privatizaciji. Nikšić je poručio, između ostalog, kako će se vrlo brzo vidjeti ko je za procesuiranje privatizacijske pljačke, a ko ne.

"Vaše tvrdnje o okupljanjima radnika pred Vladom FBiH 'koje Federalna vlada nije primjećivala' su potpuna laž. Ne postoji niti jedna sindikalna ili bilo koja druga grupa radnika koja je protestovala pred Vladom FBiH, a da sa njima nisam razgovarao ja, neko od mojih saradnika ili ministara. Svi novinari koji prate rad Vlade FBiH to dobro znaju, a među njima su i novinari Dnevnog avaza i TV Alfa koji su o tome uredno obviještavali javnost, pa Vam predlažem da provjerite kod njih. Vidite, tu se Vi i ja razlikujemo. Vi možda nešto znate o prevarenim radnicima i uništenim firmama iz tekstova Dnevnog avaza, kojeg očito ne čitate uredno, ali ja sam u svakodnevnom kontaktu sa tim ljudima već gotovo tri godine i pokušavam pronaći rješenje za njihove probleme koji su mi itekako dobro poznati. Predlažem Vam, s toga, da ne koristite ove ljude i njihove probleme za vlastitu promociju jer ih time potcjenjujete, dakle vrijeđate. Ja ću nastaviti da se borim za rješavanje njihovih problema, na to me obavezuje odgovornost prema građanima i funkcija koju trenutno obavljam. Na to me obavezuje javna podrška Sindikata rudara i Sindikata Krivaje, koordinacije boračkih udruženja, udruženja poljoprivrednika, udruženja penzionera. Vi se držite čitanja i eventualno pisanja tekstova o njihovim problemima, ako već niste spremni da ih čujete i rješavate2, poručuio je federalni premijer u svom pismu.

Nikšić je napisao i to da Radončić ruši BiH, "dok je mi gradimo".

"Rekli ste da je BiH svjetski rekorder po neinvestiranju. Naravno i to je netačno jer je u protekle dvije godine samo u izgradnju autoceste u FBiH uloženo 1,2 milijarde KM. Vrlo brzo ćemo početi sa puštanjem u saobraćaj novoizgrađenih kilometara autoceste, te Vas pozivam da dođete na otvorenja u svojstvu predsjednika SBB, ministra sigurnosti ili bivšeg vlasnika Dnevnog avaza i TV Alfa da svjedočite tome", naveo je Nikšić.

U Otvorenom pismu Nikšić postavlja pitanje Radončiću zbog čega njegova stranka u Parlamentu FBiH nije podržala antikorupcione zakone i čega se to Radončić boji.

"Podsjećam Vas da je upravo Vaša stranka u Parlamentu FBiH bila najveći zagovornik obaranja Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Prijedloga zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine bez da ste na te zakone ponudili barem jedan konkretan amandman", navodi se, između ostalog.

Zašto ste (Radončiću) protiv kažnjavanja rada nacrno i zaštite radnika, pita Federalni premijer, čiju ostavku je tražila grupa demonstranata.

"Kažete da Vlada FBiH nije uradila ništa da zaštiti prava radnika u FBiH. Ponovo ste uhvaćeni u laži. Vaša stranka je tri puta obarala Zakon o prekršajima koji predviđa drakonske kazne za izrabljivanje radnika. Objasnite javnosti hoćete li četvrti put promijeniti mišljenje jer će i ovaj zakon sigurno vrlo brzo biti ponovo predložen Parlamentu FBiH, pa tako i zastupnicima Vaše stranke", navodi.

Na kraju Nikšić kaže: "Ministre sigurnosti, predsjedniče SBB-a i bivši vlasniče Dnevnog avaza i TV Alfa, javno Vas pozivam da napravite listu privatizacijskih pljački ili bilo kojih drugih kriminalnih djela, koje po Vašem mišljenju trebaju procesuirati tužilaštva u BiH. Javno tvrdim da ću tu listu potpisati bez čitanja i zajedno sa Vama je odnijeti u bilo koju policiju i bilo koje tužilaštvo u BiH. Samo Vas molim da mi dozvolite da na tu listu stavim privatizacijsko-stečajni cunami koji je sa lica zemlje obrisao nekada veliku firmu 'Alhos' Sarajevo, kao i da na tu listu stavimo privatizaciju Grafičko - izdavačke kuće 'OKO'. Čisto da se i to provjeri. Pošto Vi tvrdite da ste beskrupulozni borac protiv korupcije, vjerujem da ćemo ovu listu vrlo brzo predati nadležnim organima. Ja sam svoje prijedloge dao, a sve Vaše ću, ponavljam, potpisati bez čitanja", zaključuje Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: