|

Nikšić za Klix.ba: Vlast u RS-u prelazi crvenu liniju i u tome moraju biti spriječeni

Nikšić za Klix.ba: Vlast u RS-u prelazi crvenu liniju i u tome moraju biti spriječeni
519
Piše: S. H.
18.4.2019. u 20:27
244
komentara
519

dijeljenja
Nikšić za Klix.ba: Vlast u RS-u prelazi crvenu liniju i u tome moraju biti spriječeni Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za Klix.ba je komentarisao usvajanje Nacrta zakona koji će omogućiti formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.
Nikšić smatra da je na snazi direktno podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te da se to ne smije dozvoliti.

"Radi se o vrlo ozbiljnom narušavanju sigurnosne, ali i političke situacije u BiH. Evidentno je da vlasti RS-a nastavljaju svoju neracionalnu politiku kojoj je cilj stalno pomjeranje granica onoga što je prihvatljivo i moguće u Bosni i Hercegovini. Ovo je crvena linija koja se ne smije preći. Sa ovim su prešli svaku mjeru i u tome moraju biti spriječeni", istakao je Nikšić za Klix.ba.

Smatra da je jasno da na ovaj način Dodikov SNSD potvrđuje potrebu da se ponovo otvori ozbiljna rasprava o istinskoj reformi policije u Bosni i Hercegovini.

"Sa ovakvom policijom u RS-u, država Bosna i Hercegovina ne može napredovati ka EU. U EU nema mjesta za stranačke policije koje služe za zastrašivanje građana i ostvarivanje najcrnjih političkih planova. Stoga pozivam sve političke faktore u Bosni i Hercegovini da se posvetimo nastojanju da se otvori proces istinske reforme policije u Bosni i Hercegovini kako bi došli do policijske strukture koja će biti u službi građana", kazao je.

On očekuje da prije svega OHR, ali i drugi međunarodni zvaničnici u Bosni i Hercegovini, podrže ovakvu inicijativu.

"OHR godinama motri i daje komentare na svaki pravilnik koji se usvaja u kantonalnim policijama u FBiH i zaista je tužno gledati njegovu šutnju nad činjenicom da se pokušava naoružati 1.000 policajaca bez bilo kakvih jasnih kriterija. U suprotnom bit će potpuno jasno da je najviše što možemo od njih očekivati da još jednom dosljedno pokažu svoju zabrinutost", zaključio je Nikšić u razgovoru za Klix.ba.
Prijavi grešku


Komentari (244)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...