Ključno pitanje
405

Nikšić za Klix.ba: Put BiH u NATO postao je važniji od članstva u Evropskoj uniji

Piše: S. H.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: K. S./Klix.ba)
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić za Klix.ba je govorio o NATO putu naše zemlje, usvajanju Godišnjeg nacionalnog programa, opstrukcijama te politici SNSD-a i HDZ-a.

Na samom pošetku razgovora Nikšić ističe de je odavno jasno koliko je NATO put postao prioritet za našu zemlju.

"Odavno je jasno kako je put Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO postao važniji i od puta ka članstvu u EU. Neprihvatljiva je politika blokada obaveza naše zemlje u sklopu procesa MAP, naročito nakon što smo dobili pozitivan stav NATO-a da pošaljemo svoj prvi nacionalni godišnji program, te da tako i definitivno odblokiramo daljnji napredak ka punopravnom članstvu u NATO", ističe Nikšić.

Postavlja se pitanje kada je Nacionalni godišnji program za aktivaciju MAP-a biti usvojen, jer je Vijeće ministara tu tačku već dva puta odgodilo, zbog nepostojanja kvoruma, odnosno entitetske većine.

Srpski politički predstavnici u Vijeću ministara odbijaju s eizjasniti o ovom pitanju, te lopticu prebacuju na novi saziv. Ipak, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali i ranije Šefik Džaferović poručili su da neće dati saglasnost za imenovanje mandatara za Vijeće ministara dok se ne usvoji Nacionalni godišnji program.

Ukoliko bi došlo do imenovanja novog predsjedavajućeg Vijeća ministara iz reda SNSD-a, prema već ranijim najavama, usvajanje programa za NATO ne bi se ni razmatralo.

"Svako ko želi da učestvuje u radu Vijeća ministara mora poštivati Ustav, zakone Bosne i Hercegovine i naše međunarodne obaveze, tako da ne mislim da je zahtjev za usvajanje godišnjeg nacionalnog programa prije imenovanja novog mandatara bilo kakvo uslovljavanje, već jednostavno insistiranje na poštivanju Ustava, zakona i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Posljednji događaji u režiji SNSD-a i HDZ-a u vezi sa obilježavanjem neustavnog 9. januara i tragikomična relativizacija tog čina, najbolji su pokazatelj potrebe da se naš put u NATO ubrza", naglašava predsjednik SDP-a u razgovoru za Klix.ba.

On dodaje da je članstvo u NATO najbolja brana svim politikama koje ne odustaju od pokušaja daljnjeg rastakanja Bosne i Hercegovine.

"Takve politike se moraju zaustaviti i članstvo u NATO je svakako jedan od načina da se to uradi. Zato je toliko i njihovo protivljenje ispunjavanju uslova za članstvo. Očekujem da se vlast na nivou Bosne i Hercegovine pravi samo uz poštivanje zakona, a to znači i nastavak puta u NATO jer to je ne samo naše opredjeljenje, već i jasna zakonska obaveza. To ne mogu promijeniti nikakve rezolucije Narodne skupštine RS, a još manje odluke i stavovi susjedne Srbije", zaključio je Nikšić.