Sastanak sa COWEB-om
4

Nikšić: Višestruko smo povećali nivo javnih investicija

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u Sarajevu s Radnom grupom za region zapadnog Balkana (COWEB), saopćio je Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade.

Članovi ove radne grupe koju je 1999. godine osnovalo Vijeće Evropske unije, borave u BiH kako bi u direktnom susretu s domaćim vlastima, stekli bolji uvid u poteze koje naša zemlja poduzima u procesu evropskih integracija.

U svom izlaganju na ovom sastanku, kojem je prisustvovao i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen, premijer Nikšić se osvrnuo na trenutno stanje u Federaciji BiH, ali i Bosni i Hercegovini, te prezentovao prioritete u radu i aktivnosti koje poduzima Federalna vlada u ovom mandatnom periodu.

Osvrćući se na trenutnu političku situaciju, Nermin Nikšić je naglasio da razvoj demokratske svijesti jeste dug i zahtjevan proces.

"Nadam se da ćemo svi uskoro naučiti da se volja parlametarnih većina mora poštovati, da su kovertirane i bjanko ostavke svojstvene totalitarnim režimima te da se pojedine stranke unutar jedne parlamentarne većine ne mogu ponašati kao opzicija", rekao je premijer.

"Političke turbulencije nisu saveznik reformama. Ipak, moram reći da smo i u ovakvnim okolnostima uspjeli napraviti značajan pomak vezan za rad Federalne vlade u proteklih godinu i po dana. Uspjeli smo povećati efikasnost rada federalnih institucija izvršne vlasti, na šta ukazuju izvještaji niza organizacija civilnog društva, gdje broj i kvalitet donesenih odluka višestruko nadmašuje vlade u proteklim mandatima", istakao je Nikšić.

Upoznavajući članove COWEB-a s prioritetima u radu Vlade FBiH, posebno onim koji se odnose na ekonomske politike, premijer FBiH je naglasio da je intenziviranje investicionih aktivnosti, u kombinaciji s odgovornom i restriktivnom fiskalnom politikom, najbolji mogući odgovor na krizu.

"Višestruko smo povećali nivo javnih investicija u sektorima transporta i energetike. Vlada FBiH će do kraja ovog mandata izgraditi više kilometara autoceste nego što su sve prethodne izgradile do sada. Posebno me raduje što će Hercegovina i Posavina dobiti prve dionice autoputa. Naš cilj je da do kraja 2014. godine autoputem povežemo Tarčin i Zenicu. Federacija je danas solidno gradilište jer u izgradnji imamo šest dionica autoputa. Ovo ne bi bilo moguće bez kvalitetne podrške koju dobijamo od EIB-a i EBRD-a", rekao je premijer Nikšić.

Kad je riječ o novom aranžmanu s MMF-om, kazao je da ta sredstva pomažu Vladi Federacije BiH u osiguranju srednjoročne fiskalne stabilnosti.

Budući da su za ovaj aranžman vezana sredstva makroekonomske pomoći Evropske komisije, izrazio je nadu da će ona biti operativna u decembru ove godine.

Nikšić je kazao da je strateški prioritet naše zemlje brže i kvalitetnije napredovanje u procesu evropskih integracija te bi brzo ispunjenje obaveza iz Mape puta, Bosni i Hercegovini otvorilo vrata ka aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

  • Svjesni smo činjenice da se kapaciteti federalnih institucija moraju dodatno ojačati za brže i efikasnije ispunjenje obaveza na tom putu. To nije proces koji se dešava preko noći a intenzivno radimo na tome, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u današnjem obraćanju članovima COWEB-a, koji su izrazili zadovoljstvo pozitivnim pomacima koje je učinila Vlada FBiH u stabilizaciji prilika u FBiH, kaže se u saopćenju.