Seminar u Dubrovniku
5

Nermin Nikšić: Dolaze bolji dani za građane BiH

FENA
Građani Bosne i Hercegovine, a posebno Federacije BiH, mogu očekivati poboljšanje uslova života u narednoj godini. Ovo je za Fenu izjavio Federalni premijer Nermin Nikšić po okončanju XII međunarodnog seminara "Pretpostavke i mogućnosti izlaska iz krize" koji je organizirala konsultantska kuća Revicon u Dubrovniku.
  • Drago mi je da je ponajprije poslovna zajednica pokazala ogroman interes i da su oni lično potvrdili ispravan pravac Vlade Federacije BiH, posebno u situaciji kada imamo budžet kakav jeste, opterećen vanjskim dugovima, budžet koji nikako ne može biti razvojni. Potvrdilo se da razvoj moramo usmjeriti ka vanbudžetskim sredstvima i fondovima, i to kanimo raditi u dva smjera: infrastruktura i energetski sektor, kazao je Nikšić za Fenu.

Federalni premijer je rekao kako je jako bitno što se govorilo i o finansijskom tržištu, o bankarskom sektoru, i da je pokazan značajan interes za iznalaženje rješenja. Kompetentni ljudi, kazao je Nikšić, govorili su o šansama za izlazak iz krize, što u konačnici daje nadu da će partneri, vlast, privatni sektor i sindikat, uspjeti popraviti stanje. On je dodao kako je Vlada FBiH već pokrenula niz konkretnih rješenja, posebno u izmjeni zakonskih rješenja.

  • Stvaranje ambijenta, a tu se podrazumijeva izmjena zakonskih propisa, izgradnja pravne države, sigurnost imovine i ljudi, sve to treba osigurati kako bi kapital, koji je po svojoj prirodi "plašljiv", u znatno većoj količini došao u BiH. Ono što planiramo kroz Vladine projekte daje nam nadu da će građani u 2013. godini živjeti bolje, kazao je premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.