|

Inzko: Uprkos razočarenjima, napredak u 2013. godini je moguć

Inzko: Uprkos razočarenjima, napredak u 2013. godini je moguć
0
F
FENA
28.12.2012. u 13:42
8
komentara
0

dijeljenja
Inzko: Uprkos razočarenjima, napredak u 2013. godini je moguć Valentin Inzko
U 2013. godini moguć je stvarni napredak, novogodišnja je poruka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka.
"Kada je počela, 2012. je bila godina nade i novih prilika za BiH. I zaista, bio je postignut bitan napredak. Usvojeni su zakoni od značaja za vašu evropsku budućnost, usvojeni su budžeti i napravljeni veliki planovi. Međutim, nažalost, bojim se da će brojni bh. građani gledati na 2012. s nezadovoljstvom barem kad je riječ o politici", ističe Inzko.

U najvećem dijelu, godina koja je iza nas, smatra on, bila je godina propuštenih prilika, što je usporilo BiH na putu ka prosperitetu, sigurnosti i punoj integraciji u evroatlantske strukture.

"Što se tiče 2013., ja biram optimizam. Regija je krenula naprijed. Hrvatska će se 2013. pridružiti EU. Crna Gora je započela pregovore za članstvo u EU, a Srbija je dobila status kandidata. U 2013. BiH i dalje ima priliku da napreduje u istom smjeru kao i njeni susjedi. Međunarodna zajednica će učiniti sve što je u njenoj moći da vam pomogne da iskoristite prilike koje se nude. Naprimjer, osim prilike za približavanje EU, imate i stalno otvorenu ponudu od NATO-a. Nema pravog razloga da se sada ne krene naprijed", citat je iz Inzkove poruke.

On se nada da će bh. lideri biti dovoljno mudri i konačno staviti tačku na blokadu u Mostaru te napominje da je Ured visokog predstavnika ove godine bio direktno uključen u zajedničke napore na ukidanju administrativne paralize u tom gradu i da će nastaviti raditi sa svim stranama kako bi se to i postiglo.

Kako bi to polučilo uspjeh, stranke moraju postići dogovor o pravednom kompromisu od koga će koristi imati svi stanovnici grada, napominje Inzko.

U Federaciji, lideri treba da prestanu sa svađama i da se fokusiraju na ekonomska pitanja i borbu protiv kriminala i korupcije, između ostalih prioriteta, naveo je.

U Republici Srpskoj, iako je entitet u suštini dobro funkcionirao, neki političari iz Banje Luke treba da prestanu trošiti vrijeme na antidržavne inicijative koje samo odvlače pažnju s daleko značajnijih potreba, kao što su nova radna mjesta.

Kada stranke u 2013. počnu provoditi dogovore postignute u novim partnerskim odnosima, morat će sačuvati reforme koje su već postignute i ispoštovati međunarodne obaveze.

"Jasno je da se u 2013. mora uraditi puno posla. Taj posao je moguće uspješno završiti samo ukoliko se stranke fokusiraju na rješavanje problema s kojima se građani suočavaju. Smatram da se u narednoj godini može postići stvarni napredak. Međunarodna zajednica je opredijeljena da pomogne četiri miliona građana ove zemlje da iskoriste zaslužene prednosti i prilike koje im se nude. Građani ne žele još više retorike i još više blokada. Oni žele konstruktivnu politiku i praktična rješenja. Mislim da uprkos razočarenjima iz 2012. godine, politički lideri to mogu postići u 2013.", novogodišnja je poruka visokog predstavnika.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...