BiH
59

Nikšić: Uvesti parlamentarni nadzor nad radom FUP-a i FMUP-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić inicirao je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH uspostavu parlamentarnog nadzora i kontrole nad radom Federalne uprave policije (FUP) i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP).

Zasad nije poznato kada će se poslanici izjašnjavati o ovoj Nikšićevoj inicijativi.

"Već dvije godine Federalna uprava policije i Ministarstvo posluju bez bilo kakvog građanskog nadzora i kontrole, a zakon je naložio da Nezavisni odbor, bez ikakvog političkog uticaja imenuje direktora FUP-a, kao što zakon nalaže praćenje zakonitosti rada direktora FUP-a", kazao je Nikšić.

Dodao je da trenutno ni teoretski nije moguće osigurati mehanizam zaštite ljudskih prava kad je riječ o primjeni nabavljene najnovije policijske opreme za posebne istražne radnje, odnosno prisluškivanje.

"Mehanizam civilnog nadzora nad radom policije je zakonska i ustavna obaveza", zaključio je Nikšić i dodao da odgovarajuću parlamentarnu komisiju treba zadužiti za kontrolu rada Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a nadležno tijelo za provedbu konkursa za imenovanje direktora te uprave.