{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić upozorio Svjetsku banku na dešavanja u Fondaciji Odraz

F
16.3.2013. u 14:58
2
45
Nikšić upozorio Svjetsku banku na dešavanja u Fondaciji Odraz
2
Nikšić upozorio Svjetsku banku na dešavanja u Fondaciji Odraz
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Fondacija Odraz odabrana je kao implementator kredita Svjetske banke od 110 miliona KM, namijenjenog za mala i srednja preduzeća u FBiH.
Neposredno prije početka realizacije ovog projekta, UO Fondacije Odraz smijenio je dotadašnjeg direktora Safeta Dauta i na njegovo mjesto doveo Vinka Jakića, bez provođenja bilo kakve konkursne procedure i informiranja Vlade FBiH.

Premijer Nermin Nikšić nakon imenovanja Jakića, zatražio je pojašnjenje od članova UO i upozorio Svjetsku banku na sva dešavanja.

"Ovdje se radi o pokušaju istih snaga, kojim je propao pokušaj pljačke Razvojne banke Federacije BiH, da zagospodare novcima kojim raspolaže Fondacija Odraz. Očito je da su tajkunski pokrovitelji SDA, Lijanovića i HSP-a u velikoj panici i nervozi jer im polako presušuju novčani izvori koje su godinama preusmjeravali iz različitih državnih fondova u svoje džepove. Dovođenje kompromitiranog Vinka Jakića bez bilo kakve procedure na čelo Fondacije Odraz, da bi upravljao sa 110 miliona KM namjenjenih domaćim privrednicima, je nešto što nikad neću prihvatiti", kazao je Nikšić.

Dodao je da je njegova obaveza da o tome obavijesti Svjetsku banku kako bi sačuvao kredibilitet Federacije BiH koji bi nepovratno bio narušen ako bi Jakić i njegovi sponzori dobili priliku da prema svojim planovima i željama, "krčme novac građana".

"O ovome sam upozorio i sve članove Upravnog odbora Odraza kao i visokog predstavnika u BiH, koji javno tvrdi da institucije u FBiH funkcioniraju, iako i ovaj slučaj jasno govori na koji način zapravo one rade. Ništa što radim nije i nikad neće biti skriveno od javnosti, pa nije ni pismo koje sam u vezi s ovim dešavanjima uputio Svjetskoj banci", kazao je za Fenu premijer Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: