BiH
4

Džaferović: Vršeni su pritisci da se odobre krediti određenim pravnim osobama

FENA
Ramiz Džaferović
Ramiz Džaferović
Predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Ramiz Džaferović izjavio je danas da su od maja do novembra prošle godine na Upravu vršeni pritisci za određene pravne osobe da im se odobre kreditna sredstava u ukupnom iznosu oko 47 miliona KM.

Džaferović je danas pred parlamentarnom komisijom govorio o događanjima na 17. sjednici Skupštine Razvojne banke BiH na kojoj je optužio pojedine ministre da su na njega vršili politički pritisak radi dodjele kredita.

Razvojna banka, naglasio je Džaferović u izjavi novinarima, nikako ne bi mogla odobriti ta kreditna sredstva, čak i da su ispunjavali uvjete.

"Pritiske, a sve radi opstanka u vlasti, vršili su pojedini ljudi iz stranke iz koje sam svojom voljom izašao prije mjesec dana, a to je ministar Adil Osmanović. Zatim, pritiske su vršili i ministar Lijanović i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir", izjavio je Džaferović dodajući da je sve to prijavio nadležnim organima.

Džeferović tvrdi da sada nije ni u jednoj stranci, niti da ima namjeru nekoj pristupiti. Po njegovim riječima, pritisci su vršeni direktno.

Džaferović je novinarima kazao da su na njega vršeni pritisci da odobri 20 miliona KM "Klasu", te reprogram kredita od 10 miliona KM. Također, naveo je da je na njega vršen politički pritisak da dodijeli sedam miliona maraka kredita Lijanovićevoj firmi, te je naveo da su od njega u dva navrata za "Face TV" zatraženi krediti u iznosima od deset miliona, te 5,6 miliona KM.

On je kazao da je preuzeo mandat direktora Razvojne banke u januaru 2007. godine. Tada je, kako tvrdi, zatekao kapital 98 miliona KM, a danas taj kapital iznosi 172, 8 miliona KM. Dodao je da je 2006. godine bilo plasirano 113 miliona KM, a danas je u plasmanu 210 miliona KM. Aktiva banke je tada imala 167 miliona, a danas ima 267 miliona KM.

Parlamentarna istražna komisija za utvrđivanje činjenica sa sjednice Skupštine Razvojne banke FBiH, kako je novinarima izjavio predsjednik komisije Elvir Karajbić, ima za cilj da utvrdi istinu, s obzirom na to da su bile određene optužbe od direktora Razvojne banke prema određenim ministrima i nosiocima izvršne vlasti u vidu pritisaka za odobravanje određenih kredita.

"Naš je cilj da prikupimo svu relevatnu dokumentaciju, kao i da uzmemo izjave od svih učesnika koji se spominju, a vezano za Skupštinu Razvojne banke i da nakon toga sačinimo izvještaj koji će biti dostavljen Parlamentu FBiH na razmatranje", kazao je Karajbić.

Po njegovim riječima, Džaferović je danas predočio četiri fascikla s konkretnim predmetima i određenim dokazima za radnje, kojima potkrepljuje svoje izjave.

U ovoj komisiji sutra očekuju da dobiju komentare članova Vlade u vezi sa stenogramom sa sjednice Skupštine Razvojne banke FBiH.