S premijerima i sindikalcima
0

Nikšić: U otvoreni socijalni dijalog treba uključiti i poslodavce

Klix.ba
Provodeći zaključak sa sastanka Vlade Federacije BiH i Predsjedništva Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, održanog 5. septembra ove godine, premijer Nermin Nikšić održao je danas sastanak sa premijerima i predstavnicima kantona u Federaciji BiH i delegacijom SSSBiH u čijem sastavu su, pored predsjednika Ismeta Bajramovića i njegovih potpredsjednika, bili i predsjednici kantonalnih odbora i dva granska sindikata.

Pored evidentiranja ranijih zahtjeva, nastavak ovog otvorenog socijalnog dijaloga donio je dosta prijedloga i sugestija koje će sigurno doprinijeti da se dođe do cilja, a to je dogovor svih zainteresiranih strana.

Sindikalci i premijeri su iznijeli iskustva iz svojih sredina, pri čemu je naglašeno da treba razvijati partnerski odnos u skladu sa ustavnim i drugim nadležnostima svakog subjekta. Istaknuta je potreba da se, osim sindikata i vlada, u ovaj dijalog uključe i poslodavci i da se u njega ne unosi politika, niti da se on politizira.

Posebno je naglašena potreba redefiniranja kolektivnih ugovora na nivou Federacije, ali i po kantonima, koji bi se morali prilagoditi aktuelnoj ekonomskoj situaciji u svakoj sredini.

"Ravnopravnost u socijalnom dijalogu podrazumijeva da moramo čuti i ono što nam ne odgovara. Bio je ovo otvoren razgovor i moramo ga nastaviti, moramo se boriti argumentima, da bismo došli do cilja i bez odlaganja provesti ono što se dogovorimo. Jedino tako ćemo doći do rješenja problema i poboljšanja ekonomskog i socijalnog položaja radnika i građana", rekao je premijer Nikšić.

Istakao je i da je za otvaranje razgovora o poboljšanjima Općeg kolektivnog ugovora u Federaciji BiH, te da, kako vlade, tako i sindikati, moraju preuzeti svoj dio odgovornosti u ovim procesima.

Sljedeći sastanak ove svojevrsne koordinacije i, po ocjenama prisutnih, također jednog od oblika socijalnog dijaloga, zakazan je za dva mjeseca.