BiH
0

Nikšić: Treba pristupiti rekonstrukciji Vlade FBiH

SRNA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić smatra da bi nakon formiranja nove šestorke koja će činiti vlast na nivou BiH trebalo odmah pristupiti rekonstrukciji Vlade Federacije BiH, koju će činiti SDP, dva HDZ-a i Savez za bolju budućnost BiH.

Nikšić je istakao da su pozicije šest stranaka koje čine vlast na nivou BiH vrlo jasne, "isto kao i pozicije četiri stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji".

"Međutim, imamo problem da taj fakat, tu stvarnost ne priznaje predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, za kojeg nova parlamentarna većina ne postoji", rekao je Nikšić za "Dnevni avaz".

On je naglasio da u Federaciji postoji apsurd da je teže nekoga smijeniti nego izabrati, što je u drugim zemljama u svijetu potpuno obrnuto, ističući da tu činjenicu Budimir "vrlo vješto koristi".

"Federalna vlada trenuno radi samo na tehničkim pitanjima kako se ne bi zaustavio život. Na dnevnom redu zbog različitih političkih stavova nisu odluke koje bi dovele do promjena", kaže federalni premijer i ističe da je ovakvo stanje u entitetskoj Vladi neprirodno i neodrživo.