Dopis Parlamentu
42

Nikšić tražio da Južna interkonekcija ne bude na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma FBiH

N. V.
Foto: FENA
Foto: FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poslao je dokument predsjedavajućoj Predstavničkog doma FBiH Mirjani Marinković Lepić da na dnevni red sjednice ne stavlja SDA-ov prijedlog zakona o Južnoj interkonekciji.
Dokument iz vlade je zaprimljen danas, a u njemu se navodi razlog zašto traži da SDA-ov prijedlog ne bude razmatran. Ističe kako Vlada FBiH priprema svoj prijedlog o Južnoj interkonekciji.

"S obzirom na to da Vlada FBiH u toku marta ove godine planira razmatrati i u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o gasovodu Južna interkonekcija BiH i RH, predlažem da na 10. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, zakazanoj za 4. mart, ne razmatrate Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija BiH i RH, koji su, radi razmatranja po hitnom postupku predložili poslanici Kluba SDA u Predstavničkom domu FBiH", navodi se u dokumentu poslatom iz Nikšićevog kabineta.

SDA-ov Prijedlog zakona je već jednom usvojen u Predstavničkom domu FBiH u prošlom sazivu parlamenta, ali je povučen iz parlamentarne procedure nakon što je uspostavljena nova vlast u FBiH.

Sjednica ovog doma Parlamenta FBiH je trebala biti održana danas, ali je prekinuta nakon što nije bilo dovoljno podrške za usvajanje zaključka parlamentarne većine o tome da dopredsjedavajući Mladen Bošković preuzme zasjedanje Predstavničkog doma.

Iz SDA su kazali kako je sjednica prekinuta upravo da bi se spriječilo usvajanje prijedloga zakona o Južnoj interkonekciji, koji su ranije uputili u hitnu proceduru.