O poskupljenjima
24

Nikšić: Struja za građane neće poskupjeti, nažalost to nismo mogli osigurati privredi

L. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić istakao je da struja neće poskupiti te da je Bosna i Hercegovina uspjela zadržati najnižu cijelu električne energije u regionu.

"Struja za građane neće poskupjeti. Nažalost, to nismo mogli osigurati privredi, ali smo i tu ograničili rast cijene do 20 posto. Time smo za naše privrednike uspjeli zadržati najnižu cijenu električne energije u regionu", naveo je premijer u objavi na zvaničnom profilu.

Facebook Screenshot
Facebook Screenshot

Podsjeća da je donesena i odluka kojom je omogućena isplata neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plate u narednih 6 mjeseci.

"Trenutna minimalna plata od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima 6 mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu platu u iznosu od 1.016 KM", kazao je Nikšić.

Napomenuo je i da se nastavlja raditi na fiskalnoj reformi kroz smanjivanje doprinosa, zakona o minimalnoj plati, porezu na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu.

"Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu. Naravno da idemo dalje", zaključio je.