Poziv na hitno djelovanje
441

Nikšić se obratio evropskim socijalistima: Spriječite najave nametanja nedemokratskih odluka Schmidta

S. Š. U.
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom najava odluke visokog predstavnika u vezi sa Izbornim zakonom BiH, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić se obratio Partiji evropskih socijalista, SPD-u Njemačke, Laburističkoj partiji Velike Britanije i socijaldemokratima u Evropskom parlamentu.

Nikšić je pozvao na hitno djelovanje i sprječavanje nametanja nedemokratskih rješenja budući da je namjera visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nametnuti odluku kojom bi se u Dom naroda Parlamenta FBiH mogli birati predstavnici konstitutivnih naroda samo iz onih kantona u kojim je taj narod zastupljen sa više od 3 posto u odnosu na ukupni broj pripadnika tog naroda.

"Ovakvom odlukom nagradile bi se nacionalističke, rasističke političke opcije koje promiču politiku etnički čistih teritorija, priječe povratak građana, provode diskriminaciju i zagovaraju etnički ekskluzivizam. Nagrađene bi bile politike koje aktivno krše Aneks 7 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonski sporazum), kojim je zagarantovan povratak svih na svoje i osiguranje posebnog statusa za povratnike", naglasio je Nikšić.

Smatra da bi visoki predstavnik takvim djelovanjem umjesto da štiti provođenje Dejtonskog sporazuma što je njegov osnovni zadatak, poticao i nagradio one koji ga dokazano krše.

"Direktno bi bila nagrađena politička opcija čiji dužnosnici su sankcionisani od strane administracije SAD-a i uvršteni na crnu listu zbog blokiranja uspostave vlasti u entitetu Federacija BiH. Ova politička opcija, HDZ BiH, bi imala faktički zagarantovanu kontrolu nad Domom naroda FBiH, u kojem bi gotovo ekskluzivno bili pripadnici ove stranke i njenih satelita", objasnio je.

Naglasio je da bi potencijalnim nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH, visoki predstavnik direktno prekršio niz presuda Evropskog suda za ljudska prava koje su građani BiH pokretali upravo zbog diskriminacije u izbornom procesu.