Dan slobode medija
0

Nikšić: SDP BiH će se zalagati za zaštitu novinara i slobodu njihovog rada

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić svim novinarima, urednicima, vlasnicima medijskih kuća te novinarskim udruženjima u BiH čestitao je 3. maj, Međunarodni dan slobode medija.

Nikšić u čestitki navodi da je sloboda medija glavni uslov za stabilne temelje demokratskog i civilizovanog društva. Upravo je podizanje svijesti o značaju slobode svih oblika medija bio jedan od uzroka obilježavanja današnjeg datuma.

On ističe da su novinari i mediji ti koji javnosti što prije moraju dati objektivnu i profesionalnu informaciju. Dodaje da su, nažalost, u tome često spriječeni i često se dešava da je njihov rad, u najmanju ruku, opstruiran od onih koji ne žele da javnost dobije pravovremenu informaciju.

U čestitki se napominje da su novinari, više od drugih, izloženi različitim pritiscima, ucjenama i najtežim prijetnjama, od onih kojima ne odgovara da javnost sazna istinu. Ni mediji u BiH nisu izuzetak, jer se i oni često znaju naći pod ovakvim pritiscima prilikom obavljanja profesionalnih dužnosti.

"SDP BiH će se i dalje kroz institucije sistema zalagati za potpunu zaštitu novinara i slobodu u njihovom radu. Prijetnje, pritisci i ucjene ka novinarima moraju biti još strožije kažnjavani, jer se jedino tako može zaštiti sloboda medija, ali i ljudska prava medijskih radnika - navodi se u čestitki predsjednika SDP-a BiH", saopćeno je iz te stranke.