|

Nikšić: SDA se poziva na patriotizam, a SNSD-u i HDZ-u su dali potpunu kontrolu u Parlamentu

Nikšić: SDA se poziva na patriotizam, a SNSD-u i HDZ-u su dali potpunu kontrolu u Parlamentu
80
A. D.
19.9.2019. u 09:54
175
komentara
80

dijeljenja
Nikšić: SDA se poziva na patriotizam, a SNSD-u i HDZ-u su dali potpunu kontrolu u Parlamentu Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u izjavi za Klix.ba osvrnuo se na političko zaoštravanje situacije nakon usvajanja Deklaracije SDA u kojoj se kao dugoročni cilj navodi Republika BiH.
Nikšić ističe kako je, prema njegovom mišljenju, fascinantno koliku je medijsku pažnju dobila kongresna Deklaracija SDA. On, pak, smatra da je na sceni uobičajena praksa igrokaza za javnost SDA, u koordinaciji sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

"Podvlačim da se radi o aktu s deklarativnim, neobavezujućim sadržajem. Radi se o poznatoj taktici SDA da jedno promovišu deklarativno, a sasvim drugo rade u praksi. Podsjećam da je SDA sa svojim partnerima SNSD-om i HDZ-om BiH prije potpisala sporazum o formiranju vlasti za koji su sve strane rekle da je obavezujućeg karaktera. Da se podsjetimo, u članu 4. tog sporazuma SDA se obavezala osigurati "legitimno predstavljanje" konstitutivnih naroda. Radi se o konstrukciji koja je u potpunoj suprotnosti s konceptom građanske države, zvala se ona republikom ili bilo kojim drugim imenom", istaknuo je Nikšić.

Imenovanje Dodikovog kandidata za šefa Misije BiH pri NATO-u


Također, potcrtava Nikšić, ista SDA koja se poziva na "republički" patriotizam je SNSD-u i HDZ-u BiH dala potpunu kontrolu nad Domom naroda Bosne i Hercegovine.

"Podržala je imenovanje Dodikovog kandidata za šefa Misije BiH pri NATO-u, učestvavala u slanju odgovora na Upitnik EU gdje se brani podjela društva, konkretno diskriminacija i segregacija u obrazovanju, podržala je urušavanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, usvojila mehanizam koordinacije kojim su državne ovlasti derogirane na nivo kantona i entiteta, itd.", rekao je Nikšić.

Podsjetio je da je SDP u Federalnom parlamentu predložio usvajanje rezolucije o osudi etno-nacionalnih podjela i separatističkih tendencija, a "SDA se svojski potrudila da odugovlači usvajanje rezolucije izmišljajući nesuvisla opravdanja".

"Da budem potpuno jasan, deklaracija SDA je već ostvarila svoj cilj. SDA se u javnosti predstavila kao navodni patriotski dušebrižnik, SNSD i HDZ BiH su na prvi mig odreagovali kako bi promovisali svoju nacionalističku politiku i 'branili' svoje glasače od svojih koalicionih partnera. Veoma brzo će ova deklaracija, koja je ostvarila taj kratkoročni cilj, pasti u zaborav kao i tobožnja inicijativa SDA za ukidanje imena entiteta RS. Potpuno očekivano, koalicioni partner SNSD odgovara jednako neutemeljenom pričom o samoopredjeljenju. Radi se o predstavama za javnost za jednokratnu upotrebu, s ciljem skretanja pažnje sa stvarnih pitanja i problema građana i afirmisanja koalicijskih partnera kao "branitelja" nacionalnih interesa, gdje jedni uvijek kao napadaju, a drugi sa kao brane, a svi zajedno čerupaju ovu državu i raspodjeljuju njene resurse kao ratni plijen", naglasio je Nikšić.

Kaže da mu je nevjerovatno da niko ne potencira ono što u ovoj državi nije usvojeno.

Nema zakona važnih za građane"Nisam čuo da je bilo koja od vladajućih stranaka, zvala se ona SDA, SNSD ili HDZ, osim deklarativnih istupa, ponudila konkretna zakonska rješenja u parlamentima o sprečavanju odlaska mladih i njihovom zapošljavanju. Nema nikakvih inicijativa u parlamentima o unapređenju obrazovnog sistema, o obaveznom povećanju minimalne plate, penzije i zaštiti rudara. Nisam čuo da su SDA i partneri u pet godina vladavine omogućili ili inicirali usvajanje ijednog zakonskog rješenja koje se bavi zaštitom prava građana Bosne i Hercegovine i njihovim životnim problemima. Čak nisu podržali ni inicijative koje smo mi pokrenuli, poput Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kao i niz drugih inicijativa. Nema nijednog zakonskog rješenja koje je u parlamentima inicirala SDA koje se bavi ekonomskom budućnošću Bosne i Hercegovine i njenih građana", naveo je predsjednik SDP-a.

Govoreći o tome koliko je realno govoriti o pitanjima iz deklaracije SDA kazao je da je, nažalost, očito kako vladajući vrlo dobro znaju šta rade i kako skrenuti pažnju građana sa životnih problema.

"Kreirat će oni i voditi duge rasprave o pitanjima koja nemaju nikakve veze s realnošću i životom građana. Zaista je zanimljiv taj fenomen da su u državi poput naše kontinuirano u žiži medijskog interesovanja pitanja poput jedne rezolucije ili deklaracije. Govorimo o državi u kojoj godinu nakon izbora nema formirane vlasti na više nivoa, u kojoj mladi napuštaju zemlju u kolonama, u kojoj ista osoba obnaša funkciju državnog premijera i predsjednika državnog parlamenta, u kojoj rudari i radnici nemaju plate da prehrane sebe, a kamoli svoje porodice, a novim penzionerima su ionako mizerne penzije umanjene za stotine KM, državi u kojoj vladajuće stranke biraju predsjednike između jednog ponuđenog kandidata i u kojoj pet godina, umjesto da ga grade, vrte videospotove kako će u neizvjesnoj budućnosti izgledati autoput", potcrtao je Nikšić.

Ništa od toga, kaže on, nije u žiži medijskog interesovanja, ali zato nekoliko formulacija iz stranačke deklaracije puni naslovnice danima. Za javnost je izgleda normalno, tvrdi Nikšić, da stranke vladajuće koalicije nemaju gotovo nikakvu komunikaciju po pitanju izlaska države iz duboke krize.

"Niti se sastaju, niti ih je briga za stvarne probleme građana i iznalaženje rješenja za goruća životna pitanja. Raspodijelili su funkcije u parlamentima, ambasadama, entitetske vlade vrše imenovanja direktora, upravnih i nadzornih odbora. Njima je očito to sasvim dovoljno pa ne osjete ni potrebu da sazivaju sjednice parlamenata i da se usvajaju zakonska rješenja koja bi omogućila poboljšanje životnih uslova građana Bosne i Hercegovine. Čini se da ni javnost to od njih ne traži", kazao je Nikšić.

Zbog svega navedenog smatra da je jedini mogući izlaz iz trenutnog stanja provođenje vanrednih izbora. U svakoj funkcionalnoj demokratskoj državi, tvdi on, to je jedan od temeljnih mehanizama za zaštitu funkcionisanja sistema.

Vanredni izboriInstitut vanrednih izbora ima višestruku funkciju. Osim što omogućava deblokadu političkih procesa i 'resetovanje' političkih pozicija, vanredni izbori su također mehanizam kojim se motivišu i na određeni način uslovljavaju ključni politički faktori da uspostave vlast do određenog vremenskog roka.

Nažalost, kaže on, umjesto da se energija usmjeri na stvaranje pravnog okvira za deblokiranje teške političke krize, vladajuće stranke se opet bave jeftinim populizmom i demagogijom.

"Samo prije nekoliko dana predsjednik SDA je pokušao obmanuti javnost kako je svejedno da li SNSD ima tri ili četiri od pet delegata u Domu naroda. Također se pohvalio da su za taj glas dobili mjesto potpredsjednika Narodne skupštine iz reda Bošnjaka. Sada su ostali i bez te funkcije, ali su ostala četiri delegata SNSD-u kao dio dogovora SDA i SNSD-a. Na osnovu tog dogovora SNSD zajedno s HDZ-om ima moć da kontroliše ili blokira sve procese na državnom nivou. To je samo još jedan primjer koji govori o kratkovidnosti i pogubnosti politike SDA. Nažalost, u ovoj igri nije ključni gubitnik SDA. U čitavoj toj njihovoj igri 'kratkih rukava' su na kraju ostali ponajviše država i građani Bosne i Hercegovine", zaključio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
Prijavi grešku


Komentari (175)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...