BiH
9

Nikšić sa sindikalistima Aluminija: Vlada je uz radnike

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedini interes Vlade Federacije BiH u “Aluminiju” jeste omogućavanje nastavka proizvodnje, a dok postoji i minimalna šansa za to, Vlada će stajati uz ovaj kombinat i njegove radnike.

Ovu je poruku danas, u razgovoru u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prenio Dinku Mariću, predsjedniku, i Milenku Mariću, članu Predsjedništva Nezavisnog sindikata zaposlenika mostarskog “Aluminija”.

Federalna vlada će, u okviru zakonskih mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, uložiti maksimalne napore kako bi, nakon imenovanja novog menadžmenta “Aluminija”, počelo rješavanje problema dugova koji su doveli do blokade računa, te bili stvarani uvjeti za postavljanje ovog kombinata na noge.

Premijer Nikšić izrazio je spremnost da organizira sastanak Nadzornog odbora i Uprave “Aluminija” s povjeriteljima na kojem bi bilo razgovarano o dinamici vraćanja dugova.

"Na čelo kompanije, nakon ostavke direktora Željka Kordića, treba doći čovjek dovoljno stručan i pošten i s jasnom željom da doprinese spašavanju 'Aluminija'. Dosadašnji menadžmenti su 'Aluminij' doveli u nezavidan položaj sklapanjem brojnih loših ugovora s dobavljačima sirovina i drugim partnerima, zbog čega najviše, ni krivi ni dužni, sada ispaštaju radnici", kazao je premijer.

U Vladu su, prema riječima dvojice sindikalnih čelnika, uprte oči 800 zaposlenika “Aluminija” i Nezavisni sindikat joj stoji na raspolaganju, koliko god može, u pronalaženju najboljih rješenja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.