Prijateljske zemlje
0

Nikšić razgovarao sa ambasadorom Mađarske, tema i dolazak Viktora Orbana u BiH

V. K.
Ambasador Mađarske i Nermin Nikšić
Ambasador Mađarske i Nermin Nikšić
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u kurtoaznu posjetu ambasadora Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztiana Posu.

Premijer i ambasador su razgovarali o predstojećoj posjeti mađarskog premijera Viktora Orbana i mogućnostima za unapređenje ekonomskih odnosa.

Ambasador Posa je naglasio da Federacija Bosne i Hercegovine konačno ima funkcionalnu vladu i da su za njih prioritetni mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini, kao i sve bolji ekonomski odnosi.

On je istakao da Mađarska u posljednjih deset godina napreduje u ekonomskom smislu, te da imaju ozbiljan rast bruto društvenog proizvoda, kao i investicija.

"Vidimo velike mogućnosti za saradnju, posebno u oblastima energetike, finansija i telekomunikacija. Naše granice su nam postale male i želimo širiti svoje investicije", rekao je ambasador Posa.

Premijer Nikšić je ocijenio kako je za Bosnu i Hercegovinu dragocjeno da sarađuje sa Mađarskom.

"Mi smo otvoren prostor za investicije prijateljskih zemalja. Što se tiče Vlade Federacije BiH i mene, vrata su otvorena i zainteresirani smo za saradnju. Posebno kako bi se stvorio što bolji ambijent za investicije iako smo svjesni da nismo preveliko tržište", kazao je federalni premijer.

Mađarski premijer Orban boravit će u Bosni i Hercegovini ove sedmice.