Modernizacija inspekcijskih poslova
0

Nikšić pustio u rad server centar "E-inspekcije"

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu pustio u rad server centar informacionog sistema u projektu "E-inspekcije" čiji je cilj jedinstvena baza podataka u Federaciji o izvršenim inspekcijskim nadzorima i kontroliranim privrednim subjektima.

Svrha je modernizacija inspekcijskih poslova elektronskim putem, veća produktivnost, stvaranje jedinstvene baze podataka i harmonizacija inspekcijskih nadzora u privrednim subjektima između federalnog i kantonalnih nivoa.

Premijer i rukovodstvo Federalne uprave nadaju se skorom sporazumnom uvezivanju sistema i s inspekcijskim nivoom Republike Srpske.

Premijer je izjavio da sistem znači jačanje inspekcijske službe u Federaciji te zahvalio Svjetskoj banci i Evropskoj komisiji koje su podržale uspostavu servera.

Direktor Federalne uprave Ibrahim Tirak podsjetio je na Nikšićevo zalaganje, svojevremeno dok je bio opozicioni poslanik u Federalnom parlamentu, za donošenje odgovarajućeg zakona čiji je jedan od rezultata moderna inspekcijska služba.

Zakon je branjen i u Ustavnom sudu jer je iz tadašnjih vladajućih krugova u Parlamentu tražena ocjena njegove ustavnosti, podsjetili su Tirak i premijer.

"Danas zatvaramo kompletan sistem, gotovo identičan je i u RS-u. Ocijenjeni smo kao najbolji inspekcijski sistem u jugoistočnoj Evropi", riječi su Ibrahima Tirka.

On je za period nakon godišnji odmora najavio rad na proširenju sistema i drugim bazama, od registracionih sudskih odjeljenja do mnogih drugih baza koje stvarno postoje u BiH a nisu uvezane, kako je kazao.

Uspostava takvog sistema trajat će i dvije godine, ali će se isplatiti, naglasio je Tirak.

Glavni federalni inspektor u sektoru šumarstva Muhamed Hodžić, u kratkoj prezentaciji informacionog sistema "E-inspekcije", naveo je da se danas u Federalnoj upravi pušta u rad i novi sistem za kontroliranje inspekcijskih vozila, tzv. GPS, čiji je jedan od ciljeva kontrola vlastitih inspektora iz Uprave jer vozila mogu biti locirana u svakom trenutku i na bilo kojem mjestu.

Cilj je i racionalizacija troškova, od potrošnje goriva i rezervnih dijelova, kontrole kada auta treba da budu na tehničkom pregledu i slično, rekao je Hodžić.

Direktor Tirak je kazao da su među prioritetima inspekcijske uprave zaštita potrošača u Federaciji, pa i ona u bankarskom sektoru, kontrola prometa robe na granicama, sprječavanje širenja zaraznih bolesti ljudi i životinja te sprječavanje rada nacrno, nelegalne sječe šuma i prerade drveta itd.

Građani mogu tražiti inspekcijski nadzor pozivom na broj telefona 033 22 66 44 koji je otvoren 24 sata, podsjetili su danas u Federalnoj upravi.