Nije optimističan
169

Nikšić: Predstavnici Evropske komisije su tražili da se uozbiljimo

Piše: I. Č.
Nermin Nikšić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kazao je da su predstavnici Evropske komisije na današnjem sastanku od bh. političkih predstavnika tražili da se uozbilje, stavivši pred njih tri pitanja.

"Tri pitanja su postavili pred nas: ruralna strategija, budžet Bosne i Hercegovine i akcize. Ja nažalost ne dijelim njihov optimizam. Period koji je pred nama neće rezultirati pozitivnim pomacima. Moguće da postoji neka većina koja će izglasati zakon o akcizama, ali nakon ovog sastanka je bilo jasno kojim putem idemo", poručio je Nikšić.

Povukao je paralelu između Bosne i Hercegovine i zemalja regije kada je riječ o ispunjavanju upitnika Evropske komisije.

"Najduže u regionu je na Upitnik Evropske komisije odgovarala Crna Gora - četiri mjeseca i 22 dana. Hrvatska je odgovarala tri mjeseca, a Srbija dva mjeseca i sedam dana. Mi 9. decembra punimo godinu otkako smo dobili upitnik. Siguran sam da ćemo napuniti tu godinu i da neće biti odgovora na njega. Samim tim je upitna dodjela kandidatskog statusa. Nekoliko je ljudi to i potvrdilo na sastanku iz aktuelne vlasti", kazao je Nikšić.

Istakao je da od posjete premijera Hrvatske Andreja Plenkovića ne očekuje ništa spektakularno.

"Nadam se da su predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković shvatili poruku demokratske Evrope u vezi s njihovim komentarima. Nadam se da možemo očekivati da će se izviniti žrtvama i prestati pričati ono što niko u Bosni i Hercegovini ne priča, da je ovo osuda narodu, da je ovo osuda državi. Ovo je osuda politike koja se vodila u to vrijeme i to je ono na šta se treba fokusirati. Bitno je da shvatimo da nas istina i pravda vode prema pomirenju", zaključio je Nikšić.