BiH
33

Nikšić poželio bolji život građanima za Dan nezavisnosti BiH

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas je uputio čestitku građanima BiH, kojima je poželio "puno sreće, zdravlja i uspjeha u životu u ovim, nimalo lakim vremenima, uz nadu da će vrijeme ispred nas donijeti kvalitetniji i bolji život svih građana suverene i nezavisne, jedine nam države Bosne i Hercegovine“.

"Na ovaj dan 1992. godine, izlaskom na referendum, građani BiH su se opredijelili da žive u samostalnoj i suverenoj državi u kojoj će svi biti ravnopravni, čime su samo potvrđeni hiljadugodišnji kontinuitet postojanja, tradicija i historija naše zemlje", istakao je Nikšić u čestitki.

Prepoznavši jasnu iskazanu volju građana, Vijeće ministara Evropske unije, 6. aprila 1992. godine u Briselu, podsjeća, donijelo je odluku o međunarodnom priznavanju Republike BiH, "nezaobilazne činjenice na političkoj karti Evrope i svijeta".

"Naša zemlja je od tada prošla kroz najburnije razdoblje u svojoj historiji, ali je ostala i opstala, uprkos nastojanjima onih koji je nisu voljeli ni željeli kao slobodnu, samostalnu i suverenu. I pored svega, uvjeren sam da će ovaj dan istinski postati praznik svih građana Bosne i Hercegovine i dan koji će spajati, a ne razdvajati ljude na vjerskoj, nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi", naveo je premijer FBiH Nermin Nikšić u čestitki, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.