BiH
3

Nikšić: Posavski kanton još uvijek najugroženiji

FENA
Objektivno, u ovom trenutku, moramo istaći kako je Posavski kanton bio i još uvijek je najugroženiji, odnosno područje oko Orašja - kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić večeras, gostujući u emisiji "Pošteno" na Federalnoj televiziji.

Dodao je da su načelnik Štaba civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak i on jučer bili na području Orašja.

Naveo je da je prije pola sata imao posredni kontakt s premijerom Oršolićem.

"Na svu sreću, ako ne bude nikakvih vanrednih okolnosti, izgleda da su uspjeli u Šamcu zatvoriti onaj prolaz, proboj koji je napravila rijeka Bosna i kuda se izlijevala voda i spajala iz Save i Bosne i dolazila iza leđa ljudima u Orašju - kazao je premijer Nikšić.

S druge strane, dodao je on, u ostatku Federacije BiH se polako stanje smiruje.

"Ne mogu reći da se normalizuje, ali se smiruje i u ovom trenutku je vjerovatno najkritičnije u području Željeznog polja u Zeničko-dobojskom kantonu, jer imamo jedan veliki broj sela i zaselaka koja su usljed klizišta potpuno odsječena", kazao je Nikšić.

Upitan da li imaju naznake iz Zavoda za javno zdravstvo, od medicinskih stručnjaka da bi moglo da dođe do nekih velikih epidemija, premijer Nikšić je kazao da je Vlada FBiH praktično u stalnom zasjedanju.

"Mi smo već imali i imamo redovne informacije i od Zavoda za javno zdravstvo, pratimo situaciju na terenu", kazao je Nikšić.

U svakom slučaju, neveo je on, "predstoji nam jedna velika borba protiv epidemija i zaraza koje su neminovna opasnost nakon ovih poplava".