BiH
189

Nikšić: Patrioti se trebaju zabrinuti zbog politike SDA i HDZ-a BiH

Piše: Er. M.
Nermin Nikšič (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšič (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je zabrinut načinom na koji su projektovane političke aktivnosti u BiH daleko od očiju javnosti, odnosno zbog toga što se one odvijaju potpuno netransparentno.

"Takve političke aktivnosti idu u pravcu razgradnje države BiH. Očito je kako bez imalo suzdržavanja lider HDZ-a BiH kaže da je počeo razgovore sa desničarskim strankama iz Sarajeva o hrvatskoj izbornoj jedinici i da niko od tih političkih stranaka iz Sarajeva to ne demantuje. Postoji opravdani strah od ove priče o odgodi lokalnih izbora i potrebi izmjena Izbornog zakona. Izmjene ni ja ne sporim, ali na drugi način. Ta priča otvara taj opravdani strah od toga da se zapravo kupuje vrijeme kako bi se formirala hrvatska izborna jedinica, nakon čega bi se teritorijalno zaokružilo pitanje trećeg entiteta", rekao je Nikšić.

Na kraju je kazao kako sva dešavanja na bh. političkoj sceni pokazuju kako SDA ima samo jedan interes, a to je ne da bude prva u BiH, nego prva kod Bošnjaka.

"Na taj način priznaju HDZ-u BiH da je prvi kod Hrvata. Praktično nastavljaju etničku podjelu BiH i Federacije BiH. Svi patrioti se trebaju zabrinuti zbog toga. Trebamo učiniti sve da ukažemo na pogubnost takve politike jer to vodi uništenju BiH", rekao je Nikšić.