{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić otvorio obnovljenu Sahat-kulu u Stocu

24.11.2013. u 16:29
2
49
Nikšić otvorio obnovljenu Sahat-kulu u Stocu
2
Nikšić otvorio obnovljenu Sahat-kulu u Stocu
U organizaciji Foruma mladih Stolac, Udruženja "Obnova građanskog povjerenja" Stolac i Savjeta Kuće međunarodnog razgovora i pomirenja u ovom povijesnom gradu se održavaju višednevne manifestacije u okviru programa pod nazivom "Uz sedamdesetu godišnjicu bosanske državnosti".
Nakon sinoćnjeg otvorenja izložbe umjetničkih radova, danas je u stolačkoj čaršiji premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić otvorio obnovljeni objekt Sahat-kule koji je do temelja srušen u proteklom ratu.

Obnova ovog nacionalnog spomenika BiH koji je dugo godina bio ruševina i podsjetnik na ratna dešavanja i razaranja historijske jezgre grada na Bregavi trajala je cijelu godinu, a njeno postojanje od oko tri i po stoljeća, podsjetnik je na tradiciju i kulturu ovog podneblja i ovog grada koji je u više navrata bio na udaru onih koji ga nisu voljeli.

Ipak, ponovno podizanje ovog nacionalnog spomenika u obliku i izgledu kakav je nekada imao pokazuje da ljudi okrenuti budućnosti, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, mogu zajednički živjeti i vjerovati jedni drugima.

"Posebno je značajno što se treće rađanje Sahat-kule veže uz jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, a to je obnavljanje višestoljetne državnosti naše zemlje prije sedamdeset godina, kada je u Mrkonjić Gradu 25. novembra održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Ovim praznikom obilježavamo jedan od brojnih događaja iz duge bosanskohercegovačke historije na koju smo izuzetno ponosni. Iako je ta historija često bila surova prema Bosni i Hercegovini i njenim ljudima, što nikada ne smijemo zaboraviti, donijela nam je i nebrojene radosti. Najveća od njih je osjećaj neraskidive veze sa svojom domovinom. I ovom prilikom sa ovog mjesta pozivam sve Bosance i Hercegovce da i dalje zajedno gradimo još bolju, snažniju, još sretniju domovinu i na taj način se odupremo onima koji to ne žele", rekao je premijer Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: