Sastao se s predstavnicima radnika
0

Nikšić obećao nastavak podrške preduzeću Konjuh

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Sindikata "Konjuh" d.d. Živinice, koji su mu prezentirali prijedlog rješenja poslovne krize u ovom preduzeću, kojeg je predložio Nadzorni odbor.

Nikšić je još jednom je podcrtao nastojanja Federalne vlade da se bori za očuvanje svakog radnog mjesta. U tom kontekstu premijer je najavio nastavak podrške Vlade FBiH konsolidaciji "Konjuh".

Dogovoreno je da Uprava i Nadzorni odbor "Konjuha" u što kraćem roku pripreme svu neophodnu dokumentaciju i upute zahtjev za odobravanje kredita prema Razvojnoj banci Federacije BiH.

Podsjetimo, 250 radnika koji su u Sarajevo jučer krenuli pješice iz Živinica, prenoćili u Kladnju, a potom su autobusima prevezeni u Sarajevo. Najprije su otišli pred zgradu OHR-a, a nakon sastanka u Uredu visokog predstavnika u BiH, na kojem su prezentirali probleme zbog kojih su došli u Sarajevo i plan izlaska fabrike iz teške situacije, zaputili su se ka zgradi Vlade Federacije BiH tražeći sastanak s premijerom Niklšićem.

Radnici "Konjuha" traže kredit od šest miliona konvertibilnih maraka kako bi u fabrici bilo uposleno svih 450 radnika do kraja osmog mjeseca, grejs period od godinu dana, te period otplate pet godina.