"Ništa od onoga što smo tražili"
62

Radnici "Konjuha" se vraćaju u Živinice, Nikšić odbio njihove zahtjeve

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Federalni premijer Nermin Nikšić odbio je zahtjeve radnika fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica.

Kako je izjavio zamjenik predsjednika sindikata "Konjuha" Mujo Gavranović nakon sastanka u zgradi Vlade FBiH u Sarajevu, Nikšić je odbio potpisati protokol koji su predložili radnici za spas fabrike.

"Premijer nije mogao ništa garantovati i nije mogao potpisati nikakav protokol. Ništa od onoga što smo tražili. Nažalost, moramo priznati da je ovo kraj. Ne možemo ništa raditi. Bez pomoći Vlade FBiH, ova firma ne može opstati", kazao je Gavranović. Premijer je, dodao je Gavranović, obećao da će se truditi da im pomogne, ali je istakao da načelno ništa ne može uraditi.

"Premijer je rekao da zakonski nema pravo tražiti od Razvojne banke FBiH da nam pomogne. Naši će se protesti nastaviti i kad se vratimo u Živinice. Ne odustajemo i nastavićemo se boriti za svoju firmu. Kada je riječ o Vladi FBiH, za 'Konjuh' nema nade. Sad ćemo svoja prava tražiti, prije svega, u našoj opštini", istakao je Gavranović, dodavši da im je u Vladi rečeno da se obrate prvo svom kantonu. Radnici "Konjuha" krenuli su juče pješke za Sarajevo, a danas im je firma "Tehnograd company" obezbijedila četiri autobusa da dođu u glavni grad.

Oko 250 vidno razočaranih radnika, nakon sastanka njihovih predstavnika sa premijerom, u popodnevnim satima su odlučili da se vrate u Živinice.

Prethodno, predstavnici radnika su razgovarali i sa osobljem kabineta visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, i kako su kazali nakon tog sastanka, dobili podršku od OHR-a.

Radnici su, podsjetimo, došli u Sarajevu kako bi tražili potporu za dobijanje kredita Razvojne banke FBiH koji bi omogućio upošljavanje svih 450 zaposlenika i nastavak proizvodnje.

"Dogovoreno je da Uprava i Nadzorni odbor “Konjuh” d.d. u što kraćem roku pripreme svu neophodnu dokumentaciju i upute zahtjev za odobravanje kredita prema Razvojnoj banci Federacije BiH", saopćeno je iz Vlade FBih nakon sastanka Nikšića sa delegacijom radnika.