BiH
57

Nikšić: Niko ne smije biti iznad zakona, Kaplan: Nismo se osjećali zarobljenima

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pretraga i blokada zgrade institucija Federacije BiH u Mostaru završila je u 16 sati i 35 minuta kada su pripadnici SIPA-e iz zgrade s lisicama na rukama izveli savjetnika predsjednika Federacije BiH za pitanja branilaca Petra Barišića.

Desetak minuta kasnije iz zgrade su izašli i federalni ministri i premijer, koji su u trenutku početka akcije održavali vanrednu sjednicu Vlade Federacije BiH.

Sama akcija SIPA-e u Mostaru je započela u 11 sati i 55 minuta, a do njenog okončanja bio ja zabranjen ulazak i izlazak zaposlenima u federalnim institucijama, kao i samim ministrima.

Po izlasku iz zgrade, u izjavama za medije, ministri su kazali kako oni sami nemaju puno informacija o onome šta se događa.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je da, koliko on zna, "institucije BiH u sklopu svojih ovlaštenja rade svoj posao".

"Ja kao premijer, i prema onome što sam čuo od većine ministara u Vladi, dajem punu podršku njihovom radu. Niko ne smije biti iznad zakona i svi moramo odgovarati za svoje postupke, uvažavajući onaj princip da niko nije kriv dok se pravosnažnom sudskom presudom to ne pokaže. Isto tako, niko se ne treba kriti iza funkcije koju obavlja, nego treba nositi teret odgovornosti svojih djela", dodao je Nikšić.

Na novinarsko pitanje je li unaprijed znao za ovu akciju, Nikšić je kazao da nije, te je demantirao da je na početku današnje sjednice najavio hapšenje predsjednika Federacije BiH.

"Nema smisla odgovarati na špekulacije. Prije svega, nema smisla prema ovim ljudima koji su predmet istrage", kazao je premijer Nikšić.

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić kazao je da u slučaju odsutnosti predsjednika Federacije BiH, iz bilo kojeg razloga, njega mijenjaju dva dopredsjednika.

"Ako su zakonom regulirana pitanja imuniteta onda Ustavni sud odlučuje o tom pitanju. Što se tiče pozivanja na ustavne odredbe koje su nekada regulirale pitanje imuniteta, mislim da je taj članak potpuno brisan tako da, po Ustavu, više ne postoji imunitet predsjednika Federacije BiH i članova Vlade", kazao je Mikulić.

Ministar kulture i sporta Salmir Kaplan rekao je da se ministri nisu osjećali zarobljenim niti im je teško palo čekanje.

"U državi svako radi svoj posao, od ministra sigurnosti do Tužilaštva i SIPA-e, i ja samo mogu, i kao ministar i kao građanin, reći da vjerujem u naše institucije. Posebno vjerujem da, dok ljudi poput ministra sigurnosti obavljaju svoj posao, da će sve biti u skladu s pravom i pravdom", zaključio je ministar Kaplan.