BiH
15

Nikšić: Nije potrebna pomoć specijalaca RS-a

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
"Nema nikakve potrebe da bilo koje specijalne jedinice ulaze u Sarajevo mimo onih koji su već tu i imaju nadležnost da djeluju, a to su specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH i Agencije za istrage i zaštitu", izjavio je za Fenu premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.

Komentirajući najave da su Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske spremne da uđu u Sarajevo zbog eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH, premijer Nikšić je potcrtao kako postoje institucije BiH i FBiH koje garantuju sigurnost.

"Moram naglasiti da je apsolutno pravo građana da na legalan način izraze svoje nezadovoljstvo povodom različitih pitanja, uključujući i pitanje rješavanja Jedinstvenog matičnog broja. Kao što se zvaničnicima garantuje sigurnost, tako se garantuje i građanima. Uostalom, svugdje u svijetu građani izlaze na ulice da se bore za svoja prava", kazao je Nikšić za Fenu, podsjetivši da je bilo i puno žešćih protesta pa se nije upotrebljavala sila.

"Svakako, oni koji odluče da na druge, nelegalne i nasilne načine pokušaju se izboriti za neka svoja prava treba u skladu sa zakonom sankcionisati", kazao je Nikšić, dodajući da ima potpuno povjerenje u profesionalizam pripadnika institucija FMUP-a i SIPA-e.