BiH
6

Nikšić nakon podrške SAD-a: Usvajanjem paketa zakona konačno do bolje poslovne klime u državi

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kontinuirano radi na rješenjima koji će poboljšati poslovno okruženje. U najužoj vezi s tim je set zakona koje smo uputili u parlamentarnu proceduru krajem oktobra i početkom novembra prošle godine, a koji je izrađen u okviru programa Svjetske banke "Operacije za razvojne politike". Ovo je za Federalnu novinsku agenciju izjavio premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Ovaj program provodi se u cijeloj BiH s ciljem poboljšanja poslovne klime, a po njegovoj provedbi reformi entiteti očekuju budžetsku podršku u iznosu od 50 miliona dolara.

"Od ovog iznosa Federaciji BiH pripada 46 miliona KM, što je i planirano u Budžetu Federacije BiH za ovu godinu", pojasnio je Nikšić.

Upitan da prokomentira javnu podršku otpravnika poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Nichollasa Hilla ovom setu zakona, prvi čovjek Vlade FBiH je podsjetio da je u okviru ovog programa Vlada FBiH izmijenila desetine podzakonskih akata koji se odnose na različite aspekte poslovnog okruženja.

"Podsjećam da je Vlada FBiH sve svoje obaveze ispunila u planiranim rokovima, te da je Parlamentu FBiH uputila na razmatranje: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH po hitnom postupku 1. novembra prošle godine, Prijedlog zakona o inspekcijama Federacije Bosne i Hercegovine 4. novembra, te Nacrt zakona o privrednim društvima, 23. oktobra prošle godine", izjavio je Nikšić za Fenu.

Usvajanjem ovih zakona država dobija kvalitetnije poslovno okruženje što će dovesti do poboljšanja pozicije BiH u globalnom izvještaju Doing Business. Dalje kašnjenje u usvajanju imat će negativne posljedice po ekonomska kretanja u BIH, te na dinamiku punjenja entiteskih budžeta.

Premijer Nikšić je podsjetio da je Ured Svjetske banke u BiH izrazio zabrinutost zbog nedostatka napretka u sprovođenju reformi u okviru programa „Operacije za razvojne politike“ u FBiH, te da je proces odobravanja novca planiranog za budžetsku podršku obustavljen do usvajanja pomentuih zakona.

"O ovome sam uredno obavijestio Parlament FBiH", rekao je premijer Nikšić.

Premijer Vlade Federacije BiH još jednom je pozvao da se hitno pristupi usvajanju zakonskih rješenja, te na taj način Federacija dovrši reformu poslovnog okruženja i omogući planirano punjenje budžeta u oba entiteta. Republika Srpska je također sve svoje obaveze izvršila na vrijeme.

Podršku Vladinim projektima dao je i otpravnik poslova Ambasade SAD-.a Nichollas Hill podsjetivši na važnost usvajanja zakona koji trebaju osigurati lakši proces otvaranja firmi, smanjenje poreza i doprinosa, modernizaciju tržišta rada , brzo rješavanje komercijalnih poslova te borbu protiv korupcije.

Prema izvještaju Svjetske banke, u cijelom regionu najteže je poslovati u BiH.