BiH
73

Nikšić: Januarske penzije veće za pet posto

FENA
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine naći će se i odluka o povećanju penzija u Federaciji BiH za pet posto.

"Povećane penzije, više od 360.000 penzionera, počet će dobivati od januarske penzije čiji početak isplate se očekuje u prvoj sedmici februara. Ovim će se u potpunosti realizirati Sporazum koji je Vlada Federacije BiH postigla sa Savezom udruženja penzionera u septembru 2013. godine", izjavio je za Agenciju Fena premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Podsjetio je da će to biti drugo povećanje penzija za manje od tri godine, tako da će penzioneri u 2014. u odnosu na 2011. godinu dobivati penzije veće za 10 posto.

"Još jednom naglašavam da su penzioneri potpuno neopravdano stavljeni na marginu društva i učinit ću sve da se nastave provoditi aktivnosti, u saradnji sa Savezom udruženja penzionera, koje će rezultirati dodatnim poboljšavanjem njihovog životnog standarda. Ova populacija je pokazala možda i najveći stepen odgovornosti i patriotizma prema Bosni i Hercegovini i svi nosioci funkcija javne vlasti imaju obavezu da se prema penzionerima zbog toga odnose s posebnim uvažavanjem", rekao je federalni premijer Nermin Nikšić.