Parlament BiH
327

Nikšić i Mektić nisu došli na sjednicu pa SNSD i HDZ zakočili i tehničke izmjene izbornog zakona

S. H.
Nikšić i Mektić su članovi Ustavopravne komisije čiji su glasovi nedostajali (Foto: Klix.ba)
Nikšić i Mektić su članovi Ustavopravne komisije čiji su glasovi nedostajali (Foto: Klix.ba)
Danas nije održana sjednica Doma naroda BiH gdje je HDZ pokušao proguratio svoj prijedlog izbornog zakona. Međutim sutra ni Predstavnički dom neće raspravljati ni o tehničkim izmjenama istog zakona jer je prijedlog pao na Ustavnopravnoj komisiji.
Naime, Predstavnički dom državnog parlamenta je sutra trebao rapravljati i glasati o usvajanju izmjena izbornog zakona koji se odnose na integritet izbora, odnosno o tehničkim apektima koji podrazumijevaju uvođenje skenera te bolju kontrolu izbornog procesa.

Iako gotovo sve stranke podržavaju te prijedloge problem je politizacija. HDZ i SNSD usvajanje tog dijela izmjena izbornog zakona uslovljavaju usvajanjem cjelokupnog paketa. Međutim, u Predstavnički dom je upućen prijedlog zakona koji bi vjerovatno dobio dovoljnu podršku da bude usvojen u tom domu, da prijedlog nije pao na komisiji danas.

Ustavnopravna komisija danas je zasjedala i potvrdila usaglašenost predloženog zakona sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH. Međutim nije bilo dovoljno podrške da se podrže principi ovog prijedloga zakona, što znači da se ni tehničke izmjene izbornog zakona sutra neće razmatrati.

Ustavopravna komisija ima devet članova (SDA 2, SNSD 2, HDZ 2, SDP 1, SDS 1 i DF 1). Na današnjoj sjednici protiv principa ovog zakona bili su SNSD i HDZ, a za su bili SDA i DF (4:3). Na sjednicu nisu došli predstavnici SDP-a Nermin Nikšić i SDS-a Dragan Mektić. Da su došli na sjednicu, shodno ranije iskazanim stavovima stranke, prijedlog bi dobio podršku Ustavopravne komisije.

Ovako je cijeli proces usporen te je sada pitanje koliko će nova procedura potrajati da bi spomenuti prijedlog stigao na glasanje u Predstavnički dom. Svakako ne treba izgubiti iz vida da su u konačnici veoma male šanse da se i tehničke izmjene zakona usvoje.

Predlagači poslanici Adil Osmanović, Halid Genjac, Alma Čolo, Safet Softić, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić, Edita Đapo, Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija, Damir Arnaut, Predrag Kojović i Denis Zvizdić. Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije, međutim, podržala principe ovog Prijedloga zakona.