Transparentniji proces
38

Prijedlog za tehničke izmjene Izbornog zakona upućen u parlamentarnu proceduru

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Državni parlamentarci SDA, SDP-a, Naše stranke i SBB-a danas su potpisali i u parlamentarnu proceduru uputili izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na tehnička pitanja.

Tehničke izmjene Izbornog zakona, koje su načelno podržale sve političke stranke u Bosni i Hercegovini, tiču se između ostalog, uvođenja skenera, elektronski nadzor, načina imenovanje biračkih odbora, definisanja govora mržnje, finansiranje izborne kampanje i izbora, pitanje izbornih jedinica i broja mandata odnosno duplih funkcija.

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) potvrdio je za Klix.ba da su izmjene i dopune Izbornog zakona BIH upućene u proceduru koje će se naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

"Očigledno da se vrijednosno i civilizacijski ne slažemo oko toga da li se u BiH izbori trebaju održavati po evropskim standardnima ili srednjovjekovnim, koje zastupa gospodin Dragan Čović, ali ono oko čega se slažemo jeste da izbori trebaju biti fer i pošteni. Paket promjena Izbornog zakona koji u određenoj mjeri garantuje mnogo transaprantnije i fer izbore nego do sada je predato u procedure uz potpies zastupnika iz različitih stranaka", kazao je Magazinović.

On je istakao skepsu da ovakvo stanje odgovara vladajućim strankama, iako smatra da to nikada neće javno reći.

"Sve dok izbore odlučuje količina crnog novca koji se ulaže u kampanju i dok izbore odlučuju brojači, a ne glasači, vrlo će teško biti napraviti ozbiljne i političke i demokratske promjene, jer ovi što su na vlasti kontrolišu te procese", zaključio je.