BiH
0

Nikšić i Krajina razgovarali sa delegacijom svjetske banke

FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina, sa saradnicima, primili su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu šeficu Ureda Svjetske banke u BiH Anabelle Abreu i voditelja Programa Svjetske banke za razvojne politike (DPL) Abebea Adugnu.

Osnovna tema razgovora bila je evidencija do sada učinjenog na planu reforme javnog sektora u oblasti penzionog osiguranja i poslovnog okruženja, na čemu Vlada Federacije BiH već duže vrijeme intenzivno radi u skladu sa preporukama Svjetske banke.

Premijer Nikšić je zahvalio predstavnicima ove finansijske institucije na dosadašnjoj saradnji, istakavši, prije svega, da je svaka pomoć entitetskim vladama ujedno i pomoć cijeloj Bosni i Hercegovini.

  • Strategija reforme penzionog sistema je u fazi izrade, pri čemu smo slijedili smjernice Svjetske banke, a o tome smo razgovarali i sa našim socijalnim partnerima na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, te konstatirali da su potrebne određene dorade. Naravno, bitan je i akcioni plan kojim bi se utvrdili sljedeći koraci i rokovi u kojima bi se reforma provela. Mi smo svjesni činjenice da je to bolan proces i da će izazvati određene turbulencije, međutim, odlučni smo da provedemo ove reforme. Zatečeno stanje u ovoj oblasti se mora riješiti, ali taj proces zahtijeva vrijeme - rekao je Nikšić.

Što se tiče poboljšanja poslovnog okruženja, možemo biti zadovoljni do sada učinjenim, gdje imamo izuzetnu suradnju sa Vijećem stranih investitora. Od 370 potrebnih mjera koje su evidentirane, riješili smo njih gotovo 70 posto - dodao je Nikšić.

Uz čestitke vezane za urađeno na izradi Strategije reforme penzionog sistema, Abreu je istakla da je dobro što je predviđen akcioni plan njene provedbe, jer, kako je rekla, jedno bez drugog ne ide.

Adugna je naglasio da se ove reforme ne mogu provesti odmah i da je to proces koji će trajati, te potcrtao da Zakon o povoljnijem penzionisanju treba uskladiti sa Strategijom reforme penzijskog sistema. Također, neophodno je odrediti rokove u kojima će se reforme implementirati. Taj proces realno se, prema njegovim riječima, može okončati najkasnije do kraja ove godine.

Bilo je govora i o rješavanju problema uvezivanja radnog staža radnika, pri čemu su istaknuta dva segmenta. Jedan je rješavanje do sada neuplaćenih doprinosa, a drugi kako zaustaviti dalje neuplaćivanje radnog staža uposlenika.

Zajednički je konstatirano da započete procese treba nastaviti, te da će delegacija Svjetske banke uraditi novi monitoring da bi se stekli svi uvjeti za realizaciju aranžmana u okviru DPL programa vrijednog 100 miliona dolara, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.