Suprotne tvrdnje
319

Nikšić i Konaković: Nije tačno ono što govore Izetbegović i Čović o današnjem sastanku

B. R.
Nermin Nikšić (SDP) i Elmedin Konaković (NiP) (Foto: Klix.ba)
Nermin Nikšić (SDP) i Elmedin Konaković (NiP) (Foto: Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković su obrazložili svoje stavove o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Ovo su izjavili nakon današnjeg sastanka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst, a na kojem su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona.

Nikšić se zahvalio ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu i diplomatama iz SAD-a i Evropske unije koji su bili domaćini sastanka.

"Mi smo vrlo jasno rekli neke svoje stavove. Uspjeli smo u međuvremenu vidjeti da Izetbegović prihvata sve ono što opozicija prihvata, a ja se bojim da mu to ne bi baš odgovaralo", rekao je Nikšić.

Dodao je da je svako iznio svoje stavove na sastanku.

"U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva i da li će možda biti asimetrija. Mi u SDP-u smo spremni da govorimo o oba rješenje, i o direktnom i indirektnom, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav", naveo je Nikšić.

Prema njegovim riječima, dotakli su se i domova naroda, njihove zakonodavne uloge.

"Razgovarali smo i o drugim problemima koje mi kao opozicija osjetimo, prije svega potrebu za fer i poštenim izborima, jer smatramo da su dosadašnji izborni ciklusi svaki put bili do brojača a ne do glasača", zaključio je predsjednik SDP-a.

Konaković: Nije tačno ono što govore Čović i Izetbegović

Konaković je demantovao navode Izetbegovića i Čovića. Predsjednik SDA je istakao da je izgledan dogovor o izmjenama, ali da njegovo postizanje u konačnici zavisi od saglasnosti opozicije. Čović je naveo da se na dobrom putu da se relativno brzo postigne dogovor.

"Sastanak nije propao, ali nije tačno ono što govore Čović i Izetbegović. Po onome što smo mi čuli od predstavnika međunarodne zajednice postoje inicijalni razgovori i razmijenili smo ideje", kazao je.

Nikšić na početku se zahvalio ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu i diplomatama iz SAD-a i Evropske unije koji su bili domaćini sastanka.

Ponovio je da predsjednik SDA drugim strankama želi, kako je rekao, fakturisati dugove ove stranke.

"Ono što gospodin Izetbegović najavljuje, da ćemo mi poslušati neke ideje ili dogovor ne stoji. To se nije dešavalo na ovom sastanku. Dešava se ono što se dešavalo u Mostaru. Izetbegović neke svoje dugove želi fakturisati nekom drugom. Čini mi se da pokušava to ovdje raditi", ocijenio je.

Konaković je izdvojio ono što smatra za dvije ključne stvari.

"Dvije su ključne stvari. Ni pod koju cijenu ne smije doći u pitanje da bilo ko može blokirati cijeli sistem Bosne i Hercegovine na način da neko tijelo nakon izbora u tehničkom mandatu, poput Vlade FBiH, provodi četiri, osam ili 12 godina. Druga stvar je da je vrijeme da nam ova međunarodna zajednica nešto da - građanima Bosne i Hercegovine. Da nam da nešto što možda nismo zaslužili. Mislim da bi naše političke elite i to trebale tražiti od predstavnika međunarodne zajednice", izjavio je.

Razgovore Izetbegovića i Čovića sa predstavnicima međunarodne zajednice je nazvao farsom.

"Mislim da je sa one strane bila farsa, a sa ove vrlo zreo, opozicioni razgovor. Nismo čuli šta znači asimetrično rješenje. Nemamo nikakve informacije i bilo bi čudno da dajemo zvanične stavove. Čović i Izetbegović možda imaju neki zvanični papir, ali ga mi ne vidimo", ukazao je Konaković.

Istakao je da će se opozicione stranke zvanično očitovati onda kada im se predstavi zvanični prijedlog izmjena Izbornog zakona.

"Naši stavovi su jasni i ono što zagovaramo ne krijemo (...) Kad dobijemo zvanično, onda ćemo se očitovati o svakom detalju", zaključio je.

Sastanku opozicije sa međunarodnim zvaničnicima su prisustvovali i predsjednici SBB-a Fahrudin Radončić, Sabina Ćudić iz Naše stranke, te predsjednici SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović.

Prije toga su međunarodni zvaničnici razgovarali sa Izetbegovićem i Čovićem.