Formalizacija
26

Nikšić i Kojović sutra potpisuju sporazum o osnivanju Bh. bloka

I. P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Čelnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Naše stranke u četvrtak će potpisati sporazum o zvaničnom osnivanju Bosanskohercegovačkog bloka.

Kako se navodi u saopćenju SDP-a, sporazum će potpisati, a nakon toga obratiti se i predstavnicima medija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić i predsjednik Naše stranke Peđa Kojović.

Bosanskohercegovački blok ili skraćeno Bh. blok našao se u problemima usljed razilaženja u pojedinim važnim stavovima s Demokratskom frontom - stupanje u zakonodavnu federalnu vlast sa SDA.

Još u aprilu politički direktor SDP-a Damir Mašić kazao je da su u toku razgovari o tome da se privede kraju proces formalizacije Bh. bloka i da se otklone "sve sumnje šta će se dalje dešavati".

Čini se da je sutrašnje potpisivanje sporazuma prvi u nizu koraka.

Podsjećamo, Kojović je u ranije intervjuu za Klix.ba kazao kako očekuje da krajem jula u javnost izađe politički manifest Bh. bloka koji će "jasno i glasno prezentirati našu viziju postdejtonske, evropske Bosne i Hercegovine i u političkom i u ekonomskom, ali i u jednom ljudskom smislu".

Na sutrašnjem svečanom događaju zasad nije predviđen dolazak drugih partija, kao ni spomenutog DF-a.