Bez odluke
125

Nikšić i Kojović nakon sastanka s Komšićem: Bh. blok se neće primicati SDA ni HDZ-u

Piše: A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nermin Nikšić i Predrag Kojović, predsjednici SDP-a i Naše Stranke, nakon sastanka s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, održanog u zgradi Predsjedništva BiH, izjavili su da se neće primicati ni SDA ni HDZ-u BiH.

"Mi smo blok građanske orijentacije i ako bismo mijenjali svoje odluke, one će se donositi u interesu građana BiH, a ne u interesu SDA, HDZ-a BiH, SNSD-a ili bilo koje druge političke partije", rekao je Nikšić.

Naglasio je da je današnji sastanak bio redovni sastanak lidera Bh. bloka, potvrdivši da se razgovaralo o formiranju vlasti i procesima u kantonima, zatim na nivou FBiH i BiH.

"Svjesni smo situacije u kojoj se BiH nalazi, kao i odgovornosti koja se pred nama nalazi. No, nismo imali sastanak na kojem bismo donosili bilo kakve odluke ili kako bismo mijenjali odluke koje smo ranije donijeli", naglasio je Nikšić.

Dodao je kako je čuo da ljudi iz SDA zovu i govore kako su se u Bh. bloku sve dogovorili. Dodaje da su u Predsjedništvu SDP-a vodili računa o vrlo ozbiljnoj situaciji u kojoj se nalaze te su omogućili svima da kažu svoje mišljenje i stav.

Ipak, Kojović je potvrdio da se stranke Bh. bloka moraju ubrzo opredijeliti kada je riječ o federalnom i državnom nivou.

"Ogroman je pritisak, svjesno smo komplikovanosti situacije na federalnom i državnom nivou. Na sljedećem sastanku koji budemo imali morat ćemo donijeti neke vrlo teške odluke", kazao Kojović.

Nikšić i Kojović dali su podršku Komšiću kada je riječ o uslovu imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, to je prvenstveno aktivacija MAP-a i nastavak puta Bosne i Hercegovine prema NATO-u.