Premijer FBiH o EU putu
193

Nikšić: Evropska unija nas neće vječno čekati, zato dajemo sve od sebe

A. L.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kaže da posjete brojnih visokih zvaničnika EU država "jasno pokazuju da su prepoznali napredak i napore koje ulažemo da Bosna i Hercegovina postane funkcionalnija, sigurnija i perspektivnija država."

Kako je naveo, EU predstavnici nam na ovaj način daju podršku na daljnjem putu ka EU.

"Nema više dvojbe da je BiH mjesto u EU i samo je do nas da pokažemo da možemo ostvariti pretpostavke neophodne za otvaranje pregovora s EU", rekao je.

Kaže da Trojka nije zadovoljna tempom kojim se reforme provode, ali da je taj tempo neuporedivo brži nego što smo to imali prethodnih godina.

"Sa druge strane imamo partnere s kojima se odnos predugo zasnivao na prevarama, nepovjerenju i širenju mržnje. Mi s njima gradimo odnos povjerenja kroz dogovor i iskrenost, jer je to jedini način koji nas može odvesti u bolje sutra za sve nas. Dokaze za to dobijamo svakodnevno, ne samo od domaće javnosti, već i od međunarodnih faktora. Ove posjete to potvrđuju", kaže Nikšić.

Dodaje da će se rezultati politike kompromisa i dogovora za sve građane u cijeloj Bosni i Hercegovini najbolje vidjeti kada otvorimo pregovore o pristupanju.

"Razgovor i dogovor nemaju alternativu ako želimo mirno živjeti i napredovati. EU nas neće vječno čekati i mi zbog toga dajemo sve od sebe da ispunimo uvjete koje od nas traže, a koji su ujedno uvjeti za ekonomski razvoj i rast", zaključio je Nikšić.