BiH
204

Nikšić: Epilog dvoipogodišnjih napora protiv nelegalnog bogaćenja

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalni premijer Nermin Nikšić, nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio set antikoruptivnih federalnih zakona koje je predložila njegova Vlada, rekao je novinarima da je to epilog dvoipogodišnjih napora da Federacija dobije ovakve propise od kojih ne treba da strepe čestiti građani već isključivo pojedinci što su se nelegalno bogatili, čineći krivična djela.

Odluku o oduzimanju tako stečene imovine donosi isključivo pravosuđe prema ovoj legislativi i niko drugi, naglasio je premijer.

Jednim od zakona iz antikoruptivnog seta predviđeno je da niko drugi osim posebne agencije, čije je formiranje propisano, ne može upravljati imovinom, oduzetom na osnovu sudske odluke od onih koji su je stekli nezakonito.

Današnje odobravanje antikoruptivnog seta na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je u toku u Sarajevu jedan je od tri potrebna koraka da bi ova legislativa dala rezultate, naveo je također premijer Nikšić.

Drugi korak treba da bude njeno odobravanje i u Domu naroda, čemu se premijer nada, a treći, najteži korak po njegovoj ocjeni jeste zaživljavanje institucija koje će provesti propise.

Osim zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom, u antikoruptivnom setu koje je u cjelini podržao Predstavnički dom su također zakoni o suzbijanju korupcije i kriminala, odgovarajuće izmjene krivičnog zakonodavstva te zakona o sudovima, kao i novi predloženi zakon o prekršajima.

Predstoji još izjašnjavanje Doma naroda bez čije podrške ovi zakoni ne mogu stupiti na snagu kao ni bilo koji drugi zakonski propis u Federaciji BiH.