Šta se krije?
55

Nikšić: Dogovor opet svako tumači na svoj način, čeka nas nadmudrivanje

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Prvi čovjek Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Nermin Nikšić prokomentarisao je za Klix.ba iznenadni dogovor članova Predsjedništva BiH o imenovanju mandatara Vijeća ministara BiH i slanju Programa reformi BiH u NATO umjesto ANP-a.
Nikšić smatra da je bilo konačno vrijeme da se postigne dogovor te da mu je drago

ako je ovo iskreno opredjeljenje da se neke stvari u Bosni i Hercegovini pokrenu s mrtve tačke. Smatra da su očito brojni pritisci stranaca "prepali" aktere dogovora.

"Naši građani na ovaj korak čekaju već više od godinu dana. Nažalost, desetine hiljada naših sugrađana su u međuvremenu prestali čekati i nadati se bilo čemu pozitivnom i odselili su u države članice EU i NATO-a. Očito je da su brojni pritisci predstavnika međunarodne zajednice i prozivke opozicije urodili na način da su se neki prepali kako bi se vlast mogla formirati bez njih zbog čega su se ipak odlučili na dogovor, koji nažalost prema izjavama opet svako tumači na svoj način. Rekao bih kako je imenovanje mandatara izvjesno dok je sudbina ANP neizvjesna", kazao je Nikšić.

Na pitanje ko je podlegao pritisku, SDA ili SNSD i kakav sadržaj "Programa reformi" ide za Brisel u NATO štab, Nikšić kaže da je već sada očito kako svako na svoj način tumači dogovor, ali da je potrebno imati uvid u dokument.

"Da bih ga konkretno komentarisao nadam se i očekujem da se objavi sadržaj Programa reformi koji bi naša Stalna misija trebala predati u NATO štab. Dakle kada vidimo šta konkretno znači Program reformi onda ćemo moći procijeniti o čemu se radi. Jako je bitno da vidimo je li podrazumijeva reformu oružanih snaga kako je predviđeno aktivacijom MAP-a ili je nastavak IPAP što je i do sada bilo. Stvari su ovdje poprilično jasne. Postoji dokument koji je sročen i koji se zove Godišnji nacionalni program (ANP). Tražimo odgovor na pitanje da li će se on pod tim imenom, u kojem obimu i od koga usvojiti i poslati u NATO? Ako je odgovor na prvo pitanje negativan, onda je izgledno i da je odgovor na druga dva pitanja nebitan. Dakle volio bih znati hoće li Predsjedništvo ispoštovati odluku iz 2016.godine. ANP je bitan jer se njim aktivira MAP, što znači potpunu modernizaciju OS i to stoji u odluci Predsjedništva iz 2016.godien. Dakle, ako je dogovoreno da ključni elementi iz aktivacije MAP-a budu zadržani unutar dokumenta preimenovanog u 'Program reformi' kojeg usvaja Vijeće ministara BiH, koji se zatim šalje u NATO, možemo reći da SDA i partneri nisu iznevjerili dato obećanje i interese države. U suprotnom, jasno je da se radi o porazu ne samo onih koji su garantovali da bez ANP-a nema formiranja vlasti, nego o porazu države BiH pred snagama koje zagovaraju njeno slabljenje i rastakanje", kaže Nikšić.

Predsjednik SDP-a smatra da je još jedna godina građanima Bosne i Hercegovine otišla u nepovrat dok smo na sceni imali bildanje “mišića” i dokazivanje ko je veći nacionalista ili patriota.

"Na kraju po staroj narodnoj tresla se brda rodio se miš, nikom ništa svi se hvale kako su nadmudrili i pobijedili ove druge. Nažalost kao i uvijek do sada u sličnim situacijama gubitnik je Bosna i Hercegovina i svi njeni građani i narodi. Volio bih da je tome konačno došao kraj. Nisam optimista da će se u bliskoj budućnosti nešto bitno promijeniti u korist Bosne i Hercegovine i naših građana", govori Nikšić.

Za kraj razgovora kaže da građani BiH sada mogu očekivati dalje nadmudrivanje i pozivanje na visoke nacionalne interese dok zauzmu fotelje.

"A kad se zaposjedne izborni plijen više se niko neće sjećati velikih riječi i obećanja. Za to vrijeme iz naše zemlje odlaze ne samo mladi ljudi već cijele porodice, ali to naravno vladajuće uopšte ne interesira. Čeka nas dakle još jedan mandat lažnog patriotizma, lažne borbe za nacionalne interese i svaki put sve veće razočaranje", mišljenja je Nermin Nikšić.