Krug 99
251

Nikšić: BiH prolazi kroz najtežu političku krizu od Dejtona

FENA
Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina 22 godine nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma prolazi kroz najtežu političku krizu koja rezultira apsolutnim blokadama institucija države, čega su svjesne i vladajuće elite.

"Oni su također svjesni da im je ostalo nešto manje od godinu dana da realizuju svoje planove o podjeli Bosne i Hercegovine na tri etničke države", istakao je Nikšić kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Izbornim zakonodavstvom do obnove društva Bosne i Hercegovine".

Naveo je da prijedlog koji su SDP i DF uputili u parlamentarnu proceduru nije Izborni zakon BiH, već zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH, zbog čega je i proslijeđen u Parlament Federacije BiH.

Nikšić je rekao da je taj prijedlog u potpunosti u skladu sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, Izbornim zakonom BiH i da sadrži sve preporuke Venecijanske komisije i OHR-a, a uvažava i odluke Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića.

"Ovaj prijedlog pravi balans između etničkog i individualnog prava naroda i građana u BiH stvarajući osnovne pretpostavke da svi budu jednakopravni na području FBiH", kazao je Nikšić.

Drugi uvodničar, predsjednik DF-a Željko Komšić, naglasio je da HDZ kroz priču o izmjenama Izbornog zakona BiH i implementaciju odluke Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića pokušava revidirati ustavni poredak, ali ne na način da budu implemantirane obaveze koje BiH ima po presudi u slučaju Sejdić i Finci, te Zornić, već da stvori formalno-pravnu osnovu za etno-teritorijalno zaokruženje "izbornih jedinica" do konačnog trećeg entiteta.

"Vladajuće stranke su ovo vrlo lukavo smislile jer je svima jasno da nema većine za usvajanje takvog zakona, bez glasova SDA, a stvarni cilj je nastavak etničkih i političkih svađa sve do izbora, pa i nakon izbora ako se Draganu Čoviću i HDZ-u ne svide izborni rezultati", dodao je Komšić.

Također, naveo je da mu je od toga još teže prihvatiti indiferentan stav međunarodne zajednice koja, vjerovatno iz straha od rekacije HDZ-a i Čovića, forsira priču koja će neminovno dovesti do zatezanja odnosa u BiH.