BiH
4

Nikšić: BiH nije ta koja će omogućiti ili spriječiti izgradnju Južnog toka

FENA
Potpuno je jasno da Južni tok ne zavisi od BiH. Nije BiH ta koja će omogućiti ili srpiječiti izgradnju Južnog toka - rekao je danas u Sarajevu premijer Federacije BiH Nermin Nikšić odgovarajući na novinarsko pitanje o stavu Federalne vlade u vezi s izgradnjom Južnog toka.

"Na sastanku u Briselu, 28. januara, prilikom priče o Elektroprenosu smo praktično po tekućim pitanjima otvorili pitanje Južnog toka.

Šest zemalja članica Evropske unije je potpisalo ugovor s Ruskom federacijom i Gaspromom i dvije članice Evropske energetske zajednice Srbija i Makedonija su također potpisale Sporazum, koji u tri elementa, tvrde u Evropskoj komisiji, odudara od pravne stečevine Evropske komisije", rekao je Nikšić.

Zbog toga, dodao je, u toku razgovor i s tim članicama Evropske unije i članicama Evropske energetske zajednice ističući da je naglašeno da postoji mogućnost kada se od te pravne stečevine mogu napraviti izuzeci.

"Također, naglašeno je i da Evropska komisija očekuje da će Gasprom veoma brzo podnijeti zahtjev za te izuzetke i da će oni tada otvoriti priču i prema tome se opredijeljivati konkretno", kazao je Nikšić.

Zaključuje da "to na određen način stvara pretpostavke za BiH, odnosno za Federaciju BiH da se prema tome odnosi“.

Nikšić je podsjetio da je na posljednjoj sjednici Vlade FBiH rečeno to što su utvrdili u Evropskoj komisiji da "ovaj Sporazum, koji su potpisale šest članica Evropske unije i dvije članice Evropske energetske zajednice nije u skladu s pravnom stečevinom Evropske unije i odstupa od ta tri elementa, koja daju poseban povlašteni položaj Gaspromu kao dobavljaču“.

"To nas nije opredijelilo u ovom trenutku. Nas je opredijelila činjenica da imamo praktično usvojenu strategiju u oba doma Federalnog parlamenta koja ne poznaje Južni tok kao strateško opredijeljenje Federacije. Naše strateško opredijeljenje je izgradnja gasovoda na relaciji Brod-Zenica", rekao je Nikšić.