Za Klix.ba
185

Nikšić: Bez obzira koliko se SBB-u i DF-u žurilo da zadovolje SDA, procedure moraju poštovati

A. D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić reagirao je u razgovoru za Klix.ba na današnju sjednicu Skupštine KS, gdje je nova većina u Kantonu Sarajevo, SDA, SBB i DF, izglasala novog predsjedavajućeg Skupštine.
"Da jednu stvar odmah razjasnimo jer vidim da se to od SDA i njihovih medija pokušava prodati kao zamjena teza. Potpuno je legitimno i demokratsko pravo da novoformirana većina SDA - SBB - DF izabere novo rukovodstvo Skupštine i Vladu u Kantonu Sarajevo i to niko nema pravo osporavati. Ovdje govorimo o silovanju procedura i to se ne smije nikome dozvoliti ni tolerirati. Bez obzira koliko se SBB i DF žuri da zadovolje vodstvo "bošnjačke reprezentacije" neke se procedure moraju ispoštovati. Zato smatram da danas nije došlo ni do kakve smjene, niti do sjednice Skupštine", kazao je Nikšić.

SDA je, navodi on, uz pomoć svojih "bespogovornih poslušnika iz SBB-a i DF-a" pokušala nasilnički, mimo ustava zakona i poslovničkih procedura, nametnuti svoju volju.

"U tome nisu uspjeli, a potvrdu nezakonitosti i nasilja nad pravnim poretkom zasigurno ćemo dobiti i pred ustavnim sudom. Radi se o pokušaju labilne većine vođene SDA-om da instalira svoje kadrove prije nego što pojedini zastupnici shvate da njihove ruke vrijede samo za izglasavanje SDA-ove volje. SDA ih sigurno neće zaštititi od krivične odgovornosti", tvrdi Nikšić.

Potcrtao je da se Vlada može smijeniti po zakonu, a ne po sili, makar tu siliu nametala i parlamentarna većina.

"Bit demokratije je u poštivanju procedura i propisa. Tamo gdje počinje kršenje propisa i zakona, prestaje demokratija. Do smjene vlade nije došlo baš zato što su organizatori današnjeg sijela bili svjesni da je ono nezakonito i da će institucije sistema zadužene za štićenje demokratskog pravnog poretka dati upravo takav sud", kaže Nikšić.

On kaže da je interesantno kako niko i ne spominje potrebu za formiranjem Federalne vlade.

"Važno je da DF i SBB isporuče Sarajevo SDA-u kako rekoše da se u funkciju stave milioni. Četvorka će se ponašati kao i do sada - u skladu sa zakonom će raditi u interesu građana do kraja mandata, bilo da on trajao dan, mjesec, godinu ili tri godine. Ova priča o vladi je daleko od završene. Mi ćemo iskoristiti sva raspoloživa demokratska sredstva da očuvamo Vladu koja je vratila vjeru građanima da možemo imati poštenu nekorumpiranu i transparentnu vlast. Ako i pored toga bude najmanje 18 zastupnika za smjenu ove i imenovanje nove vlade smatram da će najveći gubitnici biti građani u Kantonu Sarajevo", naglasio je predsjednik SDP-a.

Bez obzira kako će priča oko Vlade proći, navodi Nikšić, u četvorci su opredijeljeni da na lokalnim izborima nastupe zajedno sa zajedničkim kandidatima za načelnike.

"Siguran sam da će već tada, na sljedećim lokalnim izborima, za one ne koji su postali bespogovorni izvršioci volje SDA priča u Sarajevu završiti, jer im ovu izdaju građani Sarajeva neće oprostiti", poručio je Nikšić.